Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε ρευστό σκηνικό


Η τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για τον Νοέμβριο, που δημοσιεύτηκε χθες στα «Επίκαιρα» δείχνει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. αυξάνεται διαρκώς και πια δείχνει τάσεις δημιουργίας μιας απόστασης ασφαλείας, που δεν είναι εύκολο να καλυφθεί. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της δημοσκόπησης στην πρόθεση ψήφου δείχνει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ με 31,5%, δεύτερη τη Ν.Δ. με 26,5%, ενώ τρίτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το τέταρτο είναι η «Χρυσή Αυγή» με ποσοστό 12,5%. Ακολουθούν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ με 6,5%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,5% και το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία θέση με 5%. Τα μηνύματα είναι πολλά και συντείνουν σε ένα γενικότερο συμπέρασμα: Το πολιτικό σκηνικό έχει αποσταθεροποιηθεί πλήρως ένεκα της κρίσης, οι άλλοτε συμπαγείς εκλογικές βάσεις στις οποίες στηρίζονταν τα κόμματα έχουν πλήρως ρευστοποιηθεί και πια όλα είναι πιθανά.



Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει με σαφήνεια την απογοήτευση των πολιτών για την πολιτική που μέχρι σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Αποφάσεις όπως η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι περαιτέρω περικοπές μισθών και επιδομάτων, το μέτρο των διαθεσιμοτήτων, ο κίνδυνος των απολύσεων στον δημόσιο τομέα και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές που δεν σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού στο εκλογικό σώμα έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτή τη μετακίνηση προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, ο διπλασιασμός της δύναμης της «Χρυσής Αυγής» δεν αποτυπώνει μόνο την οργή και τον θυμό των ψηφοφόρων, αλλά και τον εκφασισμό ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, που πλήρως απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα αμφισβητεί όλο και πιο συνειδητά πια τους δημοκρατικούς θεσμούς.



Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που διατηρούν τις δυνάμεις τους, το ΚΚΕ που μετά την ελεύθερη πτώση μεταξύ των εκλογών του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012 δείχνει τάσεις ανάκαμψης και η Δημοκρατική Αριστερά, που παρά τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί τις δυνάμεις της. Στην τελευταία θέση καταγράφεται για πρώτη ίσως φορά από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει συμπτώματα μη αναστρέψιμης ίσως αποσάθρωσης. Ένα είναι βέβαιο: Ότι η ρευστότητα της εκλογικής βάσης δεν επιτρέπει βεβαιότητες.

Νίκος Σπιτσέρης





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου