Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ποιός; Ο Στουρνάρας;


Η συμμετοχή των πολιτών στον χθεσινό ραδιομαραθώνιο του Στούντιο 7 με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα σε παιδικές ασθένειες είναι ένα υπέροχο νέο. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες ειδήσεις. Όχι από ελεημοσύνη για να συγχωρεθούν τα πεθαμένα μας, αλλά από αλληλεγγύη. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα των Καβαλιωτών θα δοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου για να κάνουν αυτό που καλά γνωρίζουν. Να προσφέρουν στον πάσχοντα πλησίον. Χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις.

Το έτερο μήνυμα της χθεσινής πρωτοβουλίας, αλλά και όλων των αντίστοιχων που στόχο έχουν να σώσουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε μπορεί να σωθεί σε τούτο τον χαμό αφορά το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής, που επιδεικνύει η ανάλγητη ελληνική Πολιτεία και η εξίσου ανάλγητη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να μην έχουν προβλεφτεί τα στοιχειώδη, όπως είναι ο καθολικός εμβολιασμός των παιδιών. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει κοινωνική μέριμνα για τους χιλιάδες άνεργους και άρα ανασφάλιστους, που συρρέουν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ούτε είναι δυνατόν εν μέσω αυτής της κρίσης, με αυτά τα δεδομένα χαρακτηριστικά, να αυξάνεται κατακόρυφα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που –καλώς ή κακώς- αποτελεί την κύρια πηγή θέρμανσης των σπιτιών τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ανεπίτρεπτο. Όσο ανεπίτρεπτο είναι να μην έχει ληφθεί ένα μέτρο, που να μειώνει σημαντικά τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να ανταποκρίνονται στην υποτίμηση μισθών και εισοδημάτων, που έχει ήδη συντελεστεί. Οι παπαριές περί την ελευθερία της αγοράς και των μέτρων καταπολέμησης της λαθρεμπορίας των καυσίμων δεν μπορούν να ισχύουν σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Το κοινωνικό συμβόλαιο, που συνεπάγεται η ύπαρξη και λειτουργία μιας οντότητας κρατικής, από την εποχή του Σόλωνα μέχρι και σήμερα, επιβάλλει τη λήψη μέτρων υπέρ των οικονομικά αδυνάτων. Όχι για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά για λόγους κοινωνικής συνοχής.

Τότε, στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα επί Σόλωνα επιβλήθηκε η σισάχθεια, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση των χρεών των εξαθλιωμένων αγροτών. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τσώρτσιλ έκοψε μισθούς και τιμές πρώτων ειδών στο μισό. Στην Ελλάδα του 2012, οι κυβερνώντες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τις δανειακές συμβάσεις οφείλουν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα θύματα μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το ερώτημα είναι ποιος να το αντιληφθεί; Ο Στουρνάρας;


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου