Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Μαστορικά


Η ιδέα του ξενοδόχου από τη Θάσου ήταν απολύτως εύστοχη. Στη διαρκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξωραϊσμού του ξενοδοχείου και του περιβάλλοντος χώρου, μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων, πήρε την απόφαση να επενδύσει την πρόσοψη με κάτι όμορφες διακοσμητικές πέτρες. Συμφώνησε με τον τεχνίτη, οι πέτρες τοποθετήθηκαν νωρίς την άνοιξη, ενόψει της θερινής περιόδου και το ξενοδοχείο πράγματι άλλαξε όψη. Μα σαν ξεκίνησε η σεζόν, οι πέτρες άρχισαν να ξεκολλάνε και να απειλούν τους ανυποψίαστους ενοίκους. Το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο και οι πέτρες της πρόσοψης αντί του εξωραϊσμού ήταν διαρκής κίνδυνος για την ασφάλεια των ενοίκων. Ο ξενοδόχος δεν έχασε χρόνο.



Αναζήτησε το συντομότερο αξιόπιστο τεχνίτη που ξήλωσε τις πέτρες που τοποθέτησε φύρδην μίγδην ο προηγούμενος μάστορας με το αναπόφευκτο κόστος. Διότι δεν ήταν μόνο το επιπλέον κόστος για το ξήλωμα της τσαπατσουλιάς. Ήταν η φθορά στα μάρμαρα από τις πέτρες που έπεσαν στο μεταξύ ή έπεσαν κατά το ξήλωμα, το κόστος της εκ νέου τοποθέτησης, αλλά και οι ρήτρες που στο μεταξύ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επέβαλαν στον ξενοδόχο για τη δυσάρεστη έκπληξη των πελατών τους. Έτσι γίνεται. Οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν ρήτρες και αποζημιώσεις σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόκλιση των συμφωνηθέντων.



Στο μεταξύ, ο ξενοδόχος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Όντας έμπειρος είχε υπογεγραμμένο συμφωνητικό με τον απαράδεκτο τεχνίτη και κίνησε τη νόμιμη διαδικασία για να εισπράξει αποζημίωση. Πλήρωσε δικηγόρο, πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο όπου δικαιώθηκε. Λίγους μήνες μετά δικαιώθηκε και σε δεύτερο βαθμό με την ετυμηγορία των δικαστών να είναι πια τελεσίδικη. Ο τεχνίτης που έκανε κάκιστα τη δουλειά του, εξέθεσε τον ξενοδόχο στην πελατεία του και τον υπέβαλε αναίτια σε επιπλέον έξοδα, κλήθηκε να του καταβάλλει το ποσό των 25.000 ευρώ. Πέρασε καιρός, αλλά ο ξενοδόχος δεν έχει πάρει ούτε ένα λεπτό αποζημίωσης. Όταν κινήθηκε η διαδικασία είσπραξης του ποσού, διαπιστώθηκε ότι ο τσαπατσούλης τεχνίτης δεν είχε κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. Δούλευε στο μαγαζί της γυναίκας του και οδηγούσε το αυτοκίνητο του γιου του.



Ό,τι δηλαδή συνεχίζει να κάνει. Σαν τελειώσει τη δουλειά του βάλλει εναντίον των μνημονιακών δυνάμεων, των Ευρωπαίων που έτρωγαν βελανίδια όταν οι δικοί μας πρόγονοι είχαν χοληστερίνη και άμα τύχει τα βάζει και με τους δημοσίους υπαλλήλους που χρεοκόπησαν ετούτη τη χώρα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου