Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Είναι ζήτημα ζωής

Μικρά παιδιά πέθαιναν έτσι ξαφνικά. Ανέκαθεν. Παίζοντας στο προαύλιο. Κλωτσώντας μια μπάλα ποδοσφαίρου. Τρέχοντας πάνω-κάτω στη γειτονιά τους. Δουλεύοντας στα χωράφια. Δεν φαίνονταν άρρωστα. Τίποτα δεν προμήνυε ότι στην ηλικία των 8, 12,15, 17 χρονών θα κοβόταν ξαφνικά το νήμα της ζωής τους. Οταν πέθαιναν έτσι ξαφνικά, οι γιατροί δεν μπορούσαν πια να κάνουν κάτι. Απλά διαπίστωναν το θάνατό τους. Μα στο μεταξύ, στα χρόνια που πέρασαν, η ιατρική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι αυτοί μόνο ξαφνικοί δεν ήταν. Τα παιδιά αυτά, καθώς και αθλητές που επίσης πέθαιναν έτσι ξαφνικά, είχαν πρόβλημα στην καρδιά κατά κύριο λόγο. Πρόβλημα που δεν μπορούσε να φανεί με μια απλή εξέταση. Με ένα καρδιογράφημα. Ετσι, αποφασίστηκε πως όλα τα παιδιά στην ηλικία των 9-10 χρόνων πρέπει να κάνουν υπερηχογράφημα ή triplex καρδιάς. Μια εξέταση ανώδυνη, που μπορεί να δείξει εγκαίρως προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην καρδιά των παιδιών και να μη φαίνονται. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους γονείς να κάνουν αυτή την εξέταση στα παιδιά τους και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι καρδιολόγοι έστειλαν παιδιά για περαιτέρω εξετάσεις. Είναι βέβαιο ότι αυτή η εξέταση έσωσε και θα σώσει στο μέλλον τη ζωή πολλών παιδιών και νέων ανθρώπων.

Μόνο, που η Πολιτεία δεν θεώρησε υποχρέωσή της να καλύψει τα έξοδα αυτής της εξέτασης. Με εξαίρεση ορισμένα μόνο ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα ταμεία δεν κάλυψαν τη δαπάνη, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πολλούς γονείς. Διότι ναι μεν τα εκατό ευρώ που στοιχίζει η εξέταση είναι ποσό ασήμαντο εν συγκρίσει με την αξία της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά είναι ποσό καθόλου ασήμαντο για πολλές οικογένειες, που είναι γνωστό ότι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει. Τα σχολεία θα ζητήσουν και πάλι από τους γονείς, ορθώς αφού πρόκειται για την ίδια τη ζωή των παιδιών, να κάνουν αυτή την εξέταση. Τώρα είναι καιρός να τεθεί επιτακτικά το θέμα από κόμματα, βουλευτές, συνδικαλιστικούς φορείς.

Μα και -γιατί όχι;- να απασχολήσει τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων, που δεν δικαιούνται να αδιαφορούν για τέτοια ζητήματα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου