Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το προσκλητήριο του Εριφυλλίδη


Το προσκλητήριο του Στάθη Εριφυλλίδη σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων του μακαρίτη Λευτέρη Αθανασιάδη, του Γιώργου Γκόλνα, του Βασίλη Τραϊφόρου δεν αποσκοπούσε απλά στη δημιουργία εντυπώσεων. Ο Εριφυλλίδης έκρουσε ανοιχτές θύρες ανθρώπων, που μπορεί να μην είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα συνταχθούν μαζί του εναντίον του Κωστή Σιμιτσή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα καθίσουν στο τραπέζι να το συζητήσουν. Να ανταλλάξουν απόψεις όχι σε φιλολογικό επίπεδο, αλλά επί της ουσίας. Με άλλα λόγια το κλίμα ευνοεί μια τέτοια πανστρατιά. Αν και είναι πολύ νωρίς για προγνωστικά, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την προετοιμασία ενόψει των εκλογών του 2006 όπου και πάλι είχαν πρωταγωνιστήσει οι Σιμιτσής και Εριφυλλίδης σε κόντρα ρόλους. Τότε ήταν ο Σιμιτσής αυτός που φάνταζε ως ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση κόντρα στον Εριφυλλίδη, που στη συνείδηση της κοινής γνώμης έπρεπε να μην επανεκλεγεί. Τώρα, στις επόμενες δημοτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν, είναι ο Εριφυλλίδης, που δείχνει να συγκεντρώνει εκείνα τα στοιχεία, που μπορεί να φέρουν την ανατροπή στον δήμο Καβάλας.



Τότε, ο Σιμιτσής εκμεταλλεύτηκε τον διχασμό της Ν.Δ. σε επίπεδο δημοτικών εκλογών και κέρδισε. Τώρα ο Εριφυλλίδης ποντάρει στη δεδομένη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά υποψήφιο. Τότε, ο Σιμιτσής, αν και αουτσάιντερ, κατάφερε να κερδίσει εισπράττοντας τη γενική δυσφορία στο πρόσωπο του Εριφυλλίδη. Στις επόμενες εκλογές μπορεί να γίνει κάλλιστα το αντίστροφο. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Εριφυλλίδη σε όσους είχαν εκλεγεί κατά το παρελθόν με τις παρατάξεις Αθανασιάδη, Γκόλνα και Τραϊφόρου. Η δυσφορία κατά του Σιμιτσή από ανθρώπους που κατά το παρελθόν είχαν εκλεγεί ή υποστηρίξει τις παρατάξεις Αθανασιάδη και Γκόλνα είναι δεδομένη, ενώ όσοι κατά το παρελθόν είχαν εκλεγεί με τον Τραϊφόρο, με άλλα λόγια η τοπική οργάνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναζητά σύμμαχο μετά την αποχώρησή της από τη Συμπαράταξη Πολιτών.



Η προοπτική συνεργασίας με τον Εριφυλλίδη σε ένα ευρύτερο σχήμα με αυτοδιοικητικό πρόταγμα είναι μια λύση, που είναι βέβαιο πως θα πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθεί σοβαρά. Η κατάληξη της συζήτησης θα εξαρτηθεί σίγουρα σε σημαντικό βαθμό από τον Εριφυλλίδη, που μετά από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση φαντάζει και είναι σοφότερος. Ίδωμεν.



Νίκος Σπιτσέρης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου