Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παιδόπολη διερχομένων


Τα σούρτα-φέρτα των δυο ανήλικων παιδιών, που μπαινόβγαιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Παιδόπολη Καβάλας εκθέτουν τη διοίκηση του Ιδρύματος και καθιστούν απαραίτητη τη λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Αγίου Λουκά. Δεν έγινε ούτε μια, ούτε δυο φορές. Τα δυο αδελφάκια, δυο κοριτσάκια 10 και 14 χρονών, το έσκασαν την περασμένη Τρίτη και εντοπίστηκαν λίγες ώρες αργότερα από αστυνομικούς να κάνουν βόλτες στη Δράμα. Επέστρεψαν στην Παιδόπολη και την Πέμπτη ξανάφυγαν για να εντοπιστούν λίγο αργότερα με τη βοήθεια της αστυνομίας στην περιοχή του Φαλήρου. Επέστρεψαν και πάλι στην Παιδόπολη την Παρασκευή τα ξημερώματα για να ξαναφύγουν λίγες ώρες αργότερα προς άγνωστη κατεύθυνση.



Σε ανακοίνωση της προέδρου της Παιδόπολης Μαρίνας Φιλιππίδου την περασμένη εβδομάδα τονίστηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φύλαξης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, το οποίο μεγιστοποιήθηκε από τότε που παραχωρήθηκε ένα κτίριο της Παιδόπολης στον Δήμο Καβάλας για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού και άλλα δύο κτίρια για την λειτουργία ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου. Οι αλλαγές αυτές έγιναν χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών της Παιδόπολης, με συνέπεια η κεντρική πόρτα της Παιδόπολης να παραμένει ανοιχτή για να πηγαινοέρχονται γονείς , μαθητές και υπάλληλοι των παραπάνω σχολείων, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε να μπορεί να εισέλθει στο χώρο της Παιδόπολης, πράγμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Εκτός αυτού οχήματα γονέων και ταξί κινούνται στον κυρίως χώρο της Παιδόπολης, για αναστροφή, με συνέπεια να κινδυνεύουν τα παιδιά όταν παίζουν.



Οι ανακοινώσεις όμως και οι εξηγήσεις δεν αρκούν. Το ζήτημα δεν είναι η περιγραφή του προβλήματος, αλλά η αντιμετώπισή του και η κ. Φιλιππίδου είναι υποχρεωμένη να βρει το συντομότερο δυνατόν μια λύση πριν είναι πολύ αργά. Η Παιδόπολη δεν είναι κρατητήριο για να φυλάσσεται νυχθημερόν, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Η ύπαρξή της στοχεύει στην παροχή της οικογενειακής θαλπωρής, που δεν έχουν αυτά τα παιδιά. Αλλά οικογενειακή θαλπωρή και κέντρο διερχομένων είναι δυο έννοιες ασυμβίβαστες. Όπως δεν υπάρχει νοικοκυριό που να ανέχεται να μπαινοβγαίνουν τα μικρά παιδιά όποτε θέλουν, έτσι και η Παιδόπολη οφείλει να βρει αποτελεσματικούς τρόπους να εποπτεύει αυτά τα παιδιά.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου