Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ολοκαύτωμα


Η εμπλοκή που σημειώθηκε στο προχθεσινό Eurogroup είναι ενδεικτική και της τραγικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και του χάσματος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το παιχνίδι είναι παγκόσμιο. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κίνα πιέζουν μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ από την άλλη η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά, επιμένοντας να επιβάλλει αυτή τους όρους της συμφωνίας. Σε μια τόσο κρίσιμη καμπή η Ελλάδα έσπευσε στις διαπραγματεύσεις σαν πρόβατο επί σφαγή. Με μια κυβέρνηση συνεργασίας, που εξήλθε όπως αναμενόταν σαφώς αποδυναμωμένη από τη δοκιμασία της υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου, να αναζητά διακαώς τη δόση προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.



Όχι άδικα. Η δόση κρίνεται και είναι απαραίτητη για να τονωθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ενόσω οι ζυμώσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και να σημάνουν εν ευθέτω χρόνω μια αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επειδή όμως ακριβώς η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει εναλλακτικό πλάνο. Με άλλα λόγια να προσέλθει στη σύσκεψη του Eurogroup ζητώντας τη δόση, που είναι απαραίτητη, μα να είναι και ζωσμένη με πυρομαχικά απειλώντας με ολοκαύτωμα στην αντίθετη περίπτωση.



Εξάλλου, το ολοκαύτωμα είναι ούτως ή άλλως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο με ευθύνη των τραπεζών, που έχουν σπεύσει να πουλήσουν όσο-όσο επισφαλή δάνεια σε ξένα funds για να αποκτήσουν έστω πρόσκαιρα ρευστότητα. Όταν έρθει η ώρα τα ξένα funds, που δεν θα έχουν να λογοδοτήσουν σε καμμία κυβέρνηση, να βγάλουν στο σφυρί τα υποθηκευμένα ελληνικά ακίνητα το ολοκαύτωμα θα έχει συντελεστεί. Στο μεταξύ, μπορεί η κρίση να έχει ξεπεραστεί και η Ευρώπη να αρχίσει να ξαναβρίσκει τον δρόμο της, αλλά η Ελλάδα και οι πολίτες της θα έχουν ακρωτηριαστεί και δεν θα μπορούν ούτως ή άλλως να σταθούν στα πόδια τους.



Το δίλημμα μεταξύ του απολύτως βέβαιου ακρωτηριασμού με χορήγηση αντισηπτικών στο χειρουργικό κρεβάτι και του αβέβαιου μεν αλλά πιο επικίνδυνου ακρωτηριασμού ενός τύπου που απειλεί να τιναχτεί στον αέρα παίρνοντας όσους περισσότερους μπορεί στον λαιμό του απαιτεί απαντήσεις. Η δε κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να λάβει υπόψιν της όλα τα δεδομένα.



Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου