Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι δυο επιλογές των Ευρωπαίων


Συνέβη στην Ισπανία την περασμένη Παρασκευή. Η Αμάια Εγκάνα, 53 χρονών, βούτηξε στο κενό από τον 4ο όροφο, την ώρα που οι δικαστικοί επιμελητές ανέβαιναν τις σκάλες για να της επιδώσουν το χαρτί της έξωσης. Ήταν η δεύτερη αυτοκτονία ανθρώπου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχασε το σπίτι του εξαιτίας χρεών στις ισπανικές τράπεζες. Προηγήθηκαν πολλές αυτοκτονίες για τους ίδιους λόγους στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία. Υπό την πίεση της έντονης κατακραυγής, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα βρει τουλάχιστον προσωρινή λύση για να περιοριστούν οι εξώσεις λόγω στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Ήδη μία τράπεζα, η Kutxabanka, ανακοίνωσε προχθές Σάββατο ότι αναστέλλει τις κατασχέσεις κατοικιών. Το πρόβλημα όμως στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις. Ετούτος ο ακήρυκτος οικονομικός πόλεμος που μαίνεται σε όλη την Ευρώπη απαιτεί απαντήσεις πειστικές και κυρίως ανθρώπινες. Απαντήσεις ευρωπαϊκές με την έννοια του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, του ουμανισμού. Με τον άνθρωπο πάντα σε πρώτο πλάνο.

Η αξιωματική φράση του ιδρυτή του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν "Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση" είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ο άνθρωπος, που βιώνει τις συνέπειες της χρεοκοπίας στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία είναι η απάντηση. Ο άνθρωπος που χάνει τη δουλειά του, χάνει το σπίτι του, χάνει την αξιοπρέπειά του εξαιτίας κάποιων οικονομικών δεικτών και κάποιων αδυσώπητων οικονομικών στοιχείων είναι και πρέπει να είναι η απάντηση σε κάθε περίπτωση. Όταν ο άνθρωπος απουσιάζει από την ευρωπαϊκή εξίσωση, τότε το αποτέλεσμα δεν οδηγεί στην Ευρώπη του διαφωτισμού και των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά στην Ευρώπη του σπαραγμού και των δυο Παγκόσμιων Πολέμων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, αλλά και οι Γερμανοί που επίσης πληρώνουν τα επίχειρα των επιλογών της πολιτικής τους ηγεσίας έχουν δυο επιλογές: Η μια, η δοκιμασμένη δυο φορές με τραγικότατες συνέπειες, να επιλέξουν στρατόπεδο και να αλληλοσφαχτούν. Η δεύτερη, που μόνο εύκολη δεν είναι, να βρουν τρόπους πίεσης ούτως ώστε να εκτονωθεί η κρίση και να τεθούν υπό έλεγχο οι οικονομικοί νταβατζήδες, που αδιαφορούν παγερά για τα ανθρώπινα ερείπια, που προκαλούν καθημερινά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου