Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας συγκρότησε επιτροπή, που έκανε συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νέο επενδυτικό εγχείρημα της Energean για την αποθήκευση υγροποιημένου CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Θάσο, την Καβάλα και γενικότερα το περιβάλλον, αλλά το γεγονός αυτό δεν κλόνισε ούτε στο ελάχιστο τις βεβαιότητες όσων αντιδρούν. Εξάλλου, λίγο καιρό μόνο πριν όταν πανεπιστημιακοί πήγαν στο Καλογερικό της Θάσου για να ενημερώσουν δια ζώσης τους κατοίκους του νησιού προπηλακίστηκαν και τελικά η ενημερωτική συνάντηση διακόπηκε γιατί δεν την ήθελε ο λαός.
Αυτό που λέει η εταιρία και πρεσβεύουν οι επιστήμονες που υπογράφουν είναι το εξής: Η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στο περιβάλλον που είναι υψίστης προτεραιότητας ζήτημα γίνεται με δύο τρόπους: Με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να μειώνεται διαρκώς η χρήση ενέργειας από εξόρυξη και καύση ορυκτών υδρογονανθράκων και με την εξεύρεση λύσεων για τη μείωση της ρύπανσης που ούτως ή άλλως εκλύεται και θα συνεχίσει να εκλύεται. Τρόπος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα απαραίτητα ακόμα διυλιστήρια και τα απαραίτητα ακόμα τσιμεντάδικα δεν υπάρχει. Τι μπορούμε να κάνουμε με τις εκλυόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ; Μπορούμε να τις δεσμεύουμε πλέον και να τις θάβουμε στα έγκατα της γης σε φυσικές κοιλότητες (όπως στην περίπτωση του Πρίνου) που είτε υπάρχουν, είτε έχουν δημιουργηθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ποια είναι η επικινδυνότητα της αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ανενεργό κοίτασμα του Πρίνου; Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες απειροελάχιστη δεδομένου ότι και η αποθήκευση γίνεται σε βάθος τριών χιλιομέτρων και είναι τέτοια η σύνθεση των πετρωμάτων του βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή που κρατούσε δίχως πρόβλημα και δίχως διαρροές ορυκτούς υδρογονάνθρακες δηλαδή αέρια με πολύ μεγαλύτερες πιέσεις χωρίς πρόβλημα επί χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα όλα τα χρόνια της εξόρυξης, δηλαδή της ανάληψης του κινδύνου που σήμαινε η εξόρυξη του κοιτάσματος, ουδέν πρόβλημα προέκυψε.
Όμως όσοι αντιδρούν δεν σηκώνουν κουβέντα. Όταν δε έρχονται αντιμέτωποι με τα επιστημονικά επιχειρήματα των αρμοδίων επιστημόνων αντιτείνουν το εξής επιχείρημα: Δεδομένου ότι η αμφιβολία είναι η μητέρα της επιστήμης και δεδομένου ότι ακλόνητες επιστημονικές αλήθειες του χθες έχουν αναθεωρηθεί και είναι βέβαιο ότι και επιστημονικές αλήθειες του σήμερα θα αναθεωρηθούν στο μέλλον, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο την επένδυση. Σα να λέμε ότι επειδή κάποια στιγμή μπορεί οι χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου να ξεπεραστούν ως μέσο αντιμετώπισης της ασθένειας, να σταματήσουν τις θεραπείες οι καρκινοπαθείς.
Το ύστατο επιχείρημα των αντιδρώντων είναι ότι η εταιρία έχει στόχο τα κέρδη και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. Παρεμπιπτόντως, οι τεράστιοι τζίροι για την παραγωγή και διάθεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσφέρουν σημαντικά κέρδη σε άλλες εταιρείες.
Κοντολογίς, το κυνήγι μαγισσών ούτε βοηθά, ούτε προσφέρεται. Δεδομένου ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που η ζωή μας είναι άμεσα εξαρτημένη από την ενέργεια που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση και από τη βιομηχανία και τα προϊόντα της, είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε σοβαρά. Και από μια σοβαρή συζήτηση δεν γίνεται να αποκλείονται οι ρηξικέλευθες επιστημονικές λύσεις για την άμβλυνση ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, πολλώ δε μάλλον όταν πλέον αποτελούν κυρίαρχες τάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και όταν στοχεύουν στο κέρδος κάποιων εταιριών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου