Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

"Ντίλερς" και υπευθυνότητα

Η εντολή της κυβέρνησης προς τους δήμους δια του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία ή δικές τους καταθέσεις για να ξεχρεώσουν και να μην περιμένουν βοήθεια από τον κρατικό κορβανά δεν προξενεί ούτε έκπληξη, ούτε ενθουσιασμό. Είναι ίδιον των καιρών. Άλλος πουλάει το 4x4 που είχε πάρει τον καιρό που τον είχαν πείσει ότι «χρειάζεται ένα καλό αυτοκίνητο για την οικογένεια», άλλος πουλάει σπίτια και οικόπεδα πριν του τα πάρουν όλα μισοτιμής και η ελληνική κυβέρνηση πουλά αυτή τη χώρα κομμάτι-κομμάτι. Είναι δε τέτοια η πρεμούρα των κυβερνώντων να πουλήσουν, που θα μπορούσε κανείς να σημειώσει δίχως μεγάλη δόση υπερβολής ότι οι κυβερνώντες μοιάζουν περισσότερο με «ντίλερς» παρά με πολιτικούς. Πολλώ δε μάλλον αυτοί του οικονομικού επιτελείου, που μοιάζουν να έχουν απορροφηθεί στα κτηματομεσιτικά.

Στην περίπτωση των δήμων, ο Σαχινίδης έχει ένα δίκιο, υπό την έννοια ότι δεν χωρά σε καμμιά λογική να πληρώσει η κεντρική εξουσία χρέη που συσσωρεύτηκαν από την κακοδιαχείριση, ενίοτε και τη ρεμούλα στους δήμους ανά τη χώρα. Όχι μόνο γιατί υπό την παρούσα συγκυρία αδυνατεί να το πράξει, αλλά και γιατί δεν είναι σωστό. Όταν τρως και πίνεις μένεις στο τέλος για να πληρώσεις και τον λογαριασμό. Δεν τον στέλνεις σε άλλη διεύθυνση. Και αυτό που συνέβη στους δήμους τα τελευταία χρόνια –με τον «Καποδίστρια» ιδίως- δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.

Από την άλλη όμως, ο Σαχινίδης ως εκπρόσωπος της κεντρικής εξουσίας, που είτε καλλιέργησε, είτε ανέχθηκε τέτοια φαινόμενα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Ο Σαχινίδης και οι συν αυτώ, στα δύο μεγάλα κόμματα που φέρουν την κύρια ευθύνη για τη χρεωκοπία της χώρας, δεν φρόντισαν να θωρακίσουν το μεγάλο βήμα του «Καποδίστρια» από τα φαινόμενα της ρεμούλας και της αρπαχτής. Άφησαν ανενόχλητα τα «πουλέν» τους να τρώνε, να πίνουν και να κατασπαταλούν τη δημοτική περιουσία. Αδιαφόρησαν για τους φρανκεστάιν της αυτοδιοίκησης που γεννά το δημαρχοκεντρικό θεσμικό πλαίσιο. Αλλοτε πάλι, έσπευσαν να τους υπερασπιστούν μετά λόγου γνώσεως, με πολιτικά και όχι μόνον ανταλλάγματα.

Τώρα, στέλνουν πίσω τους λογαριασμούς και ζητούν υπευθυνότητα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου