Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ανατροπές

Το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε. Οριστικά και αμετάκλητα. Ήταν γνωστό, αλλά επιβεβαιώθηκε εμφαντικά με το θρίλερ της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Αμερική και τη φημολογούμενη απειλή του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να παραιτηθεί. Μαζί του χρεοκόπησε και ο δικομματισμός όπως τον ζήσαμε σε τούτη τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα. Διότι εκλογές θα γίνουν σύντομα και πρώτο κόμμα θα είναι αναμφιβόλως η Ν.Δ., αλλά ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ηγηθεί μονοκομματικής κυβέρνησης, παρά την τζάμπα επίδειξη αυτοπεποίθησης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Τα κουκιά δεν βγαίνουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν θα είναι πολυκομματική και τούτο δεν θα είναι μια φάση μεταβατική αντίστοιχη των τριών αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων της περιόδου 1989-’90. Τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να διαχειριστούν τη χρεοκοπία της χώρας και να δώσουν λύσεις. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν μπορούν. Μένει να απαντηθεί αν σε τούτες τις συνθήκες θα μπορέσουν τα μικρότερα κόμματα να δώσουν λύσεις. Μα κυρίως αν θα βρεθεί τρόπος να μπουν στο παιχνίδι οι εφεδρείες που έχει ετούτος ο τόπος και που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Αρκετά κυβέρνησαν τα σκύβαλα που επέλεξαν να κάνουν πολιτική καριέρα στα δυο μεγάλα κόμματα όχι με τη φιλοδοξία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου, αλλά για να φάνε και να πιουν. Άλλωστε, λύσεις δεν μπορούν αντικειμενικά να δώσουν άνθρωποι που δεν έχουν κολλήσει ένα ένσημο στη ζωή τους.

Αν όμως λύσεις ρεαλιστικές δεν βρεθούν, που είναι και το πιθανότερο, ετούτη η κρίση θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ξαναμοίρασμα της τράπουλας πιθανά σε μια νέα εκδοχή του δικομματισμού, που θα αναδυθεί από τα ερείπια που θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Στο μεταξύ, όλα, μα όλα είναι πλέον πιθανά. Χρεοκοπία, επιλεκτική χρεοκοπία, στάσεις πληρωμών στο Δημόσιο πριν από το τέλος του χρόνου και απολύσεις ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα. Οι βουλευτές δεν θα διαγκωνίζονται πλέον για να διορίσουν ανθρώπους τους, αλλά για να σώσουν τους δικούς τους από την απόλυση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου