Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Σκύβαλα παντού

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας προς βουλευτές, που δόθηκε στη δημοσιότητα αρκεί για να καταλάβει κανείς πώς φτάσαμε ως εδώ. Σοβαρά-σοβαρά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αρσονιάδης καλεί τους βουλευτάδες να μην εμπλακούν με τις εκλογές της Ομοσπονδίας που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου κατά πώς το συνηθίζουν και μάλιστα τους προειδοποιεί ότι εάν το πράξουν θα τους εκθέσει δίχως δισταγμό. Εκθέτοντας την ίδια στιγμή δίχως δισταγμό εαυτόν και αλλήλους, όπως είχε πράξει και λίγους μήνες πριν όταν είχε λάβει την απόφαση να παραδώσει μαθήματα δημοσιογραφίας στους δημοσιογράφους. Όχι γιατί το περιεχόμενο της επιστολής δεν απηχεί την πραγματικότητα. Αλλά γιατί στην πολιτική κάποια πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, ενώ άλλα λέγονται και δεν γίνονται. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα και για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και για τους βουλευτές.


Οι οποίοι –ειρήσθω εν παρόδω- είναι ικανοί να έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα για να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις στις επικείμενες εκλογές της Ομοσπονδίας και τούτο ούτε αυθαίρετο, ούτε υπερβολικό είναι. Εδώ ο Εμινίδης έφτασε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το κόστος της συνδρομής των τοπικών εφημερίδων, θα διστάσει να εγκατασταθεί στο αρχηγείο του και να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για τις εκλογές της Ομοσπονδίας; Προφανώς όχι. Αυτό είναι το επίπεδο της πλειοψηφίας όσων ασχολούνται με τα κοινά. Τόσο μικροί είναι οι ορίζοντές τους και τούτο δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Αφορά και κάτι σκύβαλα της Αριστεράς, που αντί να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και την ευθύνη ενός εκάστου, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την χρεωκοπία του πολιτικού συστήματος, αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι είναι μέρος του προβλήματος.


Όχι γιατί κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό, αλλά γιατί όταν χρειάστηκε να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι και να επιχειρήσουν να τη σώσουν λάκισαν. Αντί της ανάληψης της ευθύνης, προτίμησαν τη σιγουριά της κριτικής, ακυρώνοντας εαυτόν.


Με αυτά και με αυτά, η χώρα πορεύεται ασυγκράτητη στο χείλος του γκρεμού και οι επαγγελματοβιοτέχνες της Καβάλας στις κάλπες αρχές Δεκεμβρίου. Κι ο Θεός βοηθός.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου