Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Για τις πηγές Κεφαλαρίου

Σαν χθες ήταν που ο τότε δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης παρότρυνε τους Καβαλιώτες να καταναλώνουν νερό, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΔΕΥΑΚ αφήνοντας εμβρόντητους τους εκπροσώπους του Τύπου. Σε μια εποχή, που όλο και συχνότερα ακούγονταν δραματικές προειδοποιήσεις για το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα του άμεσου μέλλοντος, στην Καβάλα οι πολίτες καλούνταν να καταναλώνουν νερό αφειδώς επειδή οι πηγές του Κεφαλαρίου «δεν έχουν πρόβλημα». Ίσως γι’ αυτό το απαρχαιωμένο δίκτυο υδροδότησης της Καβάλας είχε και συνεχίζει ακόμα να έχει τεράστιες απώλειες. Μετά από τις μεγάλες τα τελευταία χρόνια παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου και τον δραστικό περιορισμό των διαρροών, σήμερα, οι απώλειες του δικτύου της ΔΕΥΑΚ ξεπερνούν το 50%. Σύμφωνα με τους διευθυντές της ΔΕΥΑΚ από τα 10 εκατομμύρια κυβικά νερό που φεύγουν κάθε χρόνο από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ καταναλώνονται μόλις τα 4,5 εκατομμύρια, αφού τα άλλα 5,5 χάνονται σε διαρροές.

Αλλά οι αυταπάτες περί το ανεξάντλητο των πηγών του Κεφαλαρίου τελειώνουν. Η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, που όπως αποδείχθηκε ήταν η αιτία των προβλημάτων υδροδότησης του Χαλκερού ηχεί ως καμπανάκι. Σήμερα πρόβλημα με τα αποθέματα νερού στο Κεφαλάρι δεν υπάρχει, αλλά όπως σημείωσε πρόσφατα ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Γιάννης Διαμαντής που έχει αφιερώσει το επιστημονικό του έργο στη μελέτη των υπογείων υδάτων της Περιφέρειας, η στάθμη του νερού έχει πέσει και δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξει πρόβλημα. Μα ακόμα και αν τον χειμώνα και τα επόμενα χρόνια βρέξει αρκετά και η στάθμη των υπογείων υδάτων ανεβεί, η κατασπατάληση των αποθεμάτων νερού πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι εύκολο. Τα μεγάλα κονδύλια του ευρωπαϊκού κορβανά για έργα υποδομής στερεύουν. Η συμφωνία που δεν τηρήθηκε ήταν να αδράξουμε την ευκαιρία στα πρώτα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ώστε να αποκτήσουμε την υποδομή μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Δεν την εκμεταλλευτήκαμε. Τα λαμόγια και τα τρωκτικά, που λυμαίνονται τη χώρα αλώνιζαν με τις πλάτες του ανίκανου και διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού και τα χρήματα εκείνα έγιναν πισίνες, τζιπ και επιχειρήσεις, που ως χθες φάνταζαν υγιείς, αλλά σήμερα καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.

Από την άλλη, αυτό το έγκλημα διαρκείας κατά των πηγών του Κεφαλαρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου