Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παροιμιώδης ανικανότητα

Το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης όπου στεγάζεται και φέτος η KavalaExpo 2011 είναι απτό δείγμα των δυνατοτήτων της χώρας και του τόπου, που μένουν σκανδαλωδώς ανεκμετάλλευτες λόγω της παροιμιώδους ανικανότητας όσων κυβερνούν ετούτο τον έρμο τόπο. Λόγω της παντελούς έλλειψης ενός στοιχειώδους σχεδιασμού ικανού να εκμεταλλεύεται τα στοιχειώδη. Η ανέγερση του Εκθεσιακού Κέντρου έγινε πριν λίγα χρόνια για να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην έκθεση του Επιμελητηρίου, που ξεκίνησε δειλά-δειλά 13 χρόνια πριν στην πιλοτή της Νομαρχίας. Βρέθηκε το κατάλληλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το οικόπεδο έξω από τη Νέα Καρβάλη και η Καβάλα απόκτησε ένα σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο, ικανό όχι μόνο να στεγάσει μια έκθεση που πραγματοποιείται 5-6 ημέρες όλο τον χρόνο, αλλά να αποτελέσει έναν χώρο κατάλληλο και για πολλές άλλες εκδηλώσεις. Έναν χώρο, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει στην οικονομική ζωή του τόπου με την πραγματοποίηση 3-4 θεματικών εκθέσεων, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες από τους γύρω νομούς και –γιατί όχι;- από τις Βαλκανικές χώρες.

Μα ουδέν έγινε. Αυτό το στολίδι μένει εκεί σε αχρησία 51 εβδομάδες τον χρόνο και ζωντανεύει μόνο κάθε Σεπτέμβριο για τις ανάγκες της έκθεσης. Όσοι ασχολήθηκαν κατά καιρούς είπαν διάφορα. Πως φταίει που δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης. Πως το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε το έργο απαγορεύει την οικονομική του εκμετάλλευση. Αλλά τα όποια προβλήματα η γραφειοκρατικά προσκόμματα, όσο σύνθετα και αν είναι δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τους κρατούντες. Η δουλειά τους είναι να τα λύνουν. Να τα διαχειρίζονται σωστά. Να μηχανεύονται τρόπους για την υπέρβαση των όποιων εμποδίων προκύπτουν με στόχο το κοινό όφελος.

Αν δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν ας παραιτηθούν και ας αφήσουν άλλους ικανότερους στη θέση τους, διότι ο χρόνος περνά εις βάρος του τόπου και των αναγκών του. Αργά ή γρήγορα η αχρησία τόσων μηνών θα προκαλέσει τόσο πολλές φθορές, που η διοίκηση του Επιμελητηρίου θα κληθεί να αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο η αποκατάστασή τους για αυτή την λειψή εβδομάδα της έκθεσης. Αργά ή γρήγορα αυτό το στολίδι θα καταντήσει ένα ακόμα κουφάρι, που θα κείτεται έξω από τη Νέα Καρβάλη, θυμίζοντας στους περαστικούς την παροιμιώδη ανικανότητα των κρατούντων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου