Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Περιφερειάρχης δίχως Περιφέρεια

Όπως αναδεικνύει η υπόθεση της δημιουργίας Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου δεν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση. Ούτε μια στιγμή οι Θρακιώτες, οι Καβαλιώτες και οι Δραμινοί αισθάνθηκαν κάτοικοι της ίδιας διοικητικής ενότητας. Ελάχιστοι μοναχά μπήκαν στη διαδικασία μιας ζύμωσης που θα οδηγούσε σε μια τέτοια κατεύθυνση προεκλογικά. Άλλωστε, ο ευτελισμός της πολιτικής ξεκινά από τις προεκλογικές περιόδους, που στερούνται παντελώς πολιτικής ουσίας. Πολιτικής με την έννοια της ανάλυσης των προβλημάτων και των προτάσεων για την επίλυσή τους και όχι σκυλοκαυγάδες καφενείου με θέμα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα έβλαψε περισσότερο ετούτο τον τόπο. Τέτοια κουβέντα περί το μέλλον της Περιφέρειας και τα κοινά συμφέροντα των κατοίκων της δεν έγινε.

Θέμα χρόνου ήταν να ξεσπάσει αυτή η διαμάχη, που βρίσκεται εν εξελίξει. Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των νομών της Θράκης που έγινε προ ημερών και στις οποίες –παρεμπιπτόντως- δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των νομών Καβάλας και Δράμας τέθηκε το ζήτημα της δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης στη Θράκη. Είναι αλήθεια ότι ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης από την πρώτη στιγμή μίλησε για το σύνολο της Περιφέρειας. Όχι όταν ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες. Μόνο που τούτο δεν αρκεί. Όπως αποδείχθηκε, ο κ. Γιαννακίδης είναι στρατηγός χωρίς στρατό. Σα να μην έφταναν τα ψίχουλα που του απομένουν να διαχειριστεί ηγείται και μιας περιφέρειας, που μόνο περιφέρεια δεν νοείται.

Μα στο μεταξύ, εγείρεται και ένα άλλο ζήτημα εξίσου σημαντικό, που έχει να κάνει με το περιεχόμενο αυτής της έννοιας της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου. Αν πρόκειται για μια νησίδα με φορολογικές ελαφρύνσεις, που εφόσον δημιουργηθεί μπορεί να τονώσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες έχει καλώς. Εάν όμως πίσω από αυτόν τον όρο κρύβονται εργασιακές συμβάσεις τύπου γαλέρας, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που θα βρεθούν προ του διλήμματος να μείνουν άνεργοι ή να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο με τις ώρες. Το πρόβλημα θα αφορά και τους επιχειρηματίες της περιοχής, που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους κολοσσούς που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Με εργαζόμενους εισαγωγής.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου