Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορική ευκαιρία

Μια πρώτη και πολύ σημαντική φάση της διεκδίκησης του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» από τον δήμο Καβάλας έχει ολοκληρωθεί. Πλέον ο δήμος διαθέτει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση, βάσει της οποίας μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του στρατοπέδου από πλεονεκτική θέση. Είναι άλλο να διεκδικείς μια έκταση από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το καλό του τόπου και των πολιτών του έτσι γενικώς και αορίστως και είναι άλλο να έχεις στη διάθεσή σου μια ολοκληρωμένη πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, η οποία μάλιστα μπήκε στη βάσανο του δημοσίου διαλόγου σε όλα τα στάδιά της, άρα συναντά κατά το μάλλον ή ήττον την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, παρά τις όποιες επί μέρους ενστάσεις μπορεί κανείς να διατηρεί, οι γενικές γραμμές της μελέτης κινούνται αναμφιβόλως προς θετική κατεύθυνση.
Πρώτον και κύριον, η μελέτη δεν προβλέπει αύξηση των κτισμένων επιφανειών, όπως άλλωστε από την αρχή είχε δηλώσει ο Κωστής Σιμιτσής. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια, που έχουν το δικό τους χρώμα και μπορούν κάλλιστα να καλύψουν και χώρους εστίασης και αναψυχής, αλλά και επιχειρήσεις πληροφορικής για παράδειγμα. Άρα ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης δείχνει να εκλείπει. Το «Ασημακοπούλου» θα παραμείνει ένας απολύτως απαραίτητος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και γήπεδα για αθλοπαιδιές. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα επιλεγεί δεν περιλαμβάνει ένα νέο Εμπορικό Κέντρο και άρα κατ’ επέκταση δεν απειλεί να μειώσει περαιτέρω την κίνηση στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου.
Το ερώτημα είναι γιατί παραλλήλως με την εκπόνηση της μελέτης δεν έγιναν βήματα προόδου στο ζήτημα της διεκδίκησης της κυριότητας των στρατοπέδων. Η τοποθέτηση του επικεφαλής της εταιρείας Ατλαντίς συμβουλευτική Αγγελος Μαγκλής πως σημασία έχει η αρτιότητα της πρότασης και όχι αν τελικά κληθεί να την υλοποιήσει ο δήμος ή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να καλύπτει την Καβαλιώτικη κοινωνία. Τα στρατόπεδα αυτά που δεκαετίες πριν χωροθετήθηκαν δίπλα και μέσα στις πόλεις για να ελέγχουν τον «εσωτερικό εχθρό» πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες.
Η δημοτική Αρχή οφείλει να «τρέξει» το θέμα με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για την πόλη της Καβάλας που δεν πρέπει να χαθεί.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου