Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Λύματα και πολίτες

Η διαρροή λυμάτων στην ακτή της Ραψάνης για πολλοστή φορά κατέδειξε εμφαντικά την αναγκαιότητα της τακτικής συντήρηση του δικτύου της ΔΕΥΑΚ, αλλά και την αντικατάστασή του όπου τούτο είναι αναγκαίο. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Μα είναι και ζήτημα αξιοπιστίας της ΔΕΥΑΚ και του βιολογικού καθαρισμού, που δεν είναι υπερβολή να θεωρηθεί «περιουσιακό στοιχείο» της επιχείρησης του δήμου Καβάλας. Η πολύ καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Καβάλας από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, παρά τα όποια προβλήματα ανέκυψαν κατά καιρούς, κερδήθηκε δικαίως. Οι Καβαλιώτες έχουν εμπιστοσύνη και στον βιολογικό καθαρισμό και στη ΔΕΥΑΚ. Ετούτη η σχέση πρέπει να διαφυλαχθεί ιδίως στη σημερινή εποχή, που οι κρατικές και οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι πια αναγκαίο κακό. Πλησιάζει ο καιρός, αν δεν έχει φτάσει, που η ΔΕΥΑΚ θα υποχρεωθεί να στηριχθεί σε τούτη τη σχέση με την πελατειακή της βάση, για να επιβιώσει.

Μα στο μεταξύ, θα πρέπει κάτι να γίνει και με την πελατειακή της βάση, που συμπεριφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό με περισσή ανευθυνότητα. Ουδείς επιχείρησε να αποκρύψει το περιστατικό από τους λουόμενους, αν και η δυσοσμία των λυμάτων ούτως ή άλλως δεν άφηνε περιθώρια. Η ΔΕΥΑΚ επενέβη άμεσα και από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους πάντες για τη φύση του προβλήματος, ενώ φρόντισε να επισκευάσει τη βλάβη στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Κι όμως οι λουόμενοι της Ραψάνης αδιαφόρησαν για την υγεία τους. Έκαναν τη βουτιά τους, αν και ήξεραν καλά για τη διαρροή των λυμάτων, δείχνοντας ότι ο εθισμός μας στην αδιαφορία βρίσκεται εκτός ορίων. Δεν αδιαφορούμε μόνο όταν πετούμε τα σκουπίδια καταγής, αλλά ακόμα και αν ξέρουμε ότι κολυμπάμε μαζί με τα λύματα.

Ίσως είναι και σύμπτωμα της αναισθησίας που μας διακατέχει λόγω του βομβαρδισμού μας με έναν οχετό τοξικών ειδήσεων σε καθημερινή βάση. Όταν ακούς πως ό,τι τρως, ό,τι πίνεις και ό,τι ανασαίνεις είναι επιβλαβές για την υγεία σου εθίζεσαι. Θεωρείς πια εντελώς φυσικό να κολυμπάς μαζί με τα λύματα του αποχετευτικού δικτύου. Αλλά τούτο είναι επικίνδυνο.

Το περιστατικό με τη διαρροή λυμάτων στη Ραψάνη δεν αναδεικνύει μόνο την ανάγκη της συντήρησης και αντικατάστασης του δικτύου της ΔΕΥΑΚ. Αλλά και το έλλειμμα συνειδητοποιημένων πολιτών, που προσλαμβάνει ιδιαζόντως επικίνδυνες διαστάσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου