Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Θασιακή υπέρβαση

Αυτό που συμβαίνει με τους περισσότερους πολιτιστικούς συλλόγους παραπέμπει στη λογική σνακ-μπαρ, που χαρακτηρίζει την αγορά σε περιόδους κρίσης. Η μεγάλη πλειοψηφία βαδίζει την πεπατημένη προτιμώντας τη σιγουριά από το ρίσκο. Στην περίπτωση των πολιτιστικών συλλόγων η σίγουρη «περπατημένη» οδός είναι οι παραδοσιακές στολές και οι χοροί σε διάφορες εκδηλώσεις, κάποια ταξίδια σε ανταγωνιστικές τιμές και η αναβίωση δυο τριών εθίμων τον χρόνο. Στην περίπτωση της λογικής «σνακ μπαρ» στην αγορά, ο νέος επιχειρηματίας προτιμά την πεπατημένη από τη ρηξικέλευθη επιλογή. Τι μαγαζιά επί παραδείγματι πηγαίνουν καλά στην παραλιακή; Τα σνακ μπάρ; Σνακ μπαρ ανοίγει. Τα κουρεία στη Βενιζέλου; Κουρείο ανοίγει. Όχι πως δεν απαιτείται κόπος και πάλι. Απαιτείται. Αλλά απουσιάζει το απρόβλεπτο. Εκείνο το στοιχείο που μπορεί να φέρει την υπέρβαση. Σε επίπεδο επιχειρηματικό η υπέρβαση αφορά τα κέρδη και τους ορίζοντες ενός επιχειρηματικού ανοίγματος. Στην περίπτωση των πολιτιστικών συλλόγων είναι ο βαθμός παρέμβασής τους στην κοινωνία και τον πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια.

Ετούτη την υπέρβαση κάνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο πολιτιστικών συλλόγων η Θασιακή Ενωση με τη διοργάνωση του Συμποσίου Θασιακών Μελετών. Δίνει το βήμα για την παρουσίαση εργασιών και μελετών που αφορούν την ιστορία του νησιού. Φέρνει σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, που έχουν κοινό καημό για την ιστορία του νησιού. Ιστορικοί, δάσκαλοι, ιερωμένοι, αρχιτέκτονες καταθέτουν στοιχεία και απόψεις για την ιστορία της Θάσου σε μια πραγματικά μοναδική για πολιτιστικό σωματείο διοργάνωση. Αυτή η ξεχωριστή διοργάνωση πραγματοποιείται φέτος στον Λιμένα και στον Ποτό, σε Καλογερικό και «Alexandra Beach», από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου. Είναι το 6ο Συμπόσιο τα είκοσι τελευταία χρόνια.

Μάλιστα φέτος, οι διοργανωτές δηλαδή η Θασιακή Ενωση και η Εταιρεία Θασιακών Μελετών έκαναν την κρίση ευκαιρία, απευθυνόμενοι και σε ιδιώτες χορηγούς. Έτσι, εκτός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον δήμο Θάσου, το ΤΕΙ Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την διοργάνωση υποστηρίζουν πέντε ιδιώτες: οι Χαράλαμπος Φιλιππίδης, Τάκης Χαριτόπουλος, Τάσος Καπόλλας, Τάσος Γιαξής και Κωνσταντίνος Χιόνης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου