Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχος παρορμήσεων

Οι προσεγγίσεις περί κοιλιόδουλων χοντρών και πειθαρχημένων αδύνατων δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αλλά πλέον η επιστήμη αποφαίνεται ότι δεν είναι θέμα χαρακτήρα ή βούλησης, αλλά ζήτημα βιολογικό. «Νομίζω ότι υπάρχουν βιολογικές αιτίες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία τους για φαγητό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σέργουιν επικεφαλής ομάδας ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέηλ, που διεξήγαγε έρευνα για το θέμα. «Υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου, μια ανώτερη λειτουργία που ελέγχει τα κέντρα της ανταμοιβής. Αυτό το κέντρο ελέγχου υστερεί στους ανθρώπους με παχυσαρκία. Δεν ενεργοποιούν αυτό το σύστημα (αυτό-ελέγχου) και αυτό πιθανώς συμβάλλει στην παχυσαρκία τους». Έτσι, δυο ώρες μετά το φαγητό, ο έλεγχος του εγκεφάλου τους (με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση fMRI) αποκάλυπτε ότι στους μεν αδύνατους ενεργοποιείτο η περιοχή που συνδέεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων, ενώ αντίθετα στους παχουλούς δεν υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα στην ίδια περιοχή.

Αυτό συμβαίνει με τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο και τους συν αυτώ, που τρώνε τον άμπακο πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των αποφάσεων, που ρίχνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες στα τάρταρα. Δεν είναι θέμα χαρακτήρα. Βιολογικό είναι το πρόβλημα.

Μα αν τούτο ισχύει. Αν όσα ξέραμε περί χοντρών και αδύνατων πρέπει να αναθεωρηθούν βάσει νέων επιστημονικών δεδομένων, αξίζει να διερευνηθούν εξ υπαρχής οι λόγοι της παροιμιώδους ανικανότητας και καφρίλας όσων κυβερνούν ετούτο τον τόπο. Ενδεχομένως, οι ώρες που σπατάλησαν στους κομματικούς διαδρόμους των δύο μεγάλων κομμάτων και οι βυζαντινισμοί στους οποίους ασκήθηκαν επί χρόνια να έχουν –ανεξαρτήτων σωματικού βάρους- αλλοιώσει την περιοχή του εγκεφάλου, που συνδέεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων. Έτσι, μην μπορώντας να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους παίρνουν τη μια ανεκδιήγητη απόφαση μετά την άλλη. Επιδίδονται μετά μανίας στην κονόμα και την αρπαχτή. Αντιμετωπίζουν ετούτη τη χώρα ως τσιφλίκι των Παπανδρέου, των Καραμανλήδων και των Μητσοτάκηδων. Δεν διστάζουν να εκλεγούν στη Βουλή, να αναλάβουν κυβερνητικά οφίτσια, ενίοτε και καθήκοντα πρωθυπουργού, παρ’ όλο που βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να δέσουν μόνοι τους τα κορδόνια των παπουτσιών τους.

Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι εκλέγονται επανειλημμένα αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων γνωρίζει το χάλι τους. Βρε μπας και η απώλεια του ελέγχου των παρορμήσεων δεν αφορά μόνο τους παχύσαρκους, αλλά τους νεοέλληνες στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως βάρους και φυσικής κατάστασης; Η επιστήμη έχει τον λόγο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου