Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το παράλογο της καταδίκης του ΑΟΚ

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν αν πρέπει ή όχι να μείνει στη φυλακή ο Μάκης Ψωμιάδης για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. Ο ανακριτής Γ. Κασσίμης πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους (600.000 ευρώ εγγύηση, απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση στο τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα), ενώ η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου θεωρεί ότι η θέση του είναι στη φυλακή. Με αυτά και με κείνα και λόγω μιας καταδίκης ερήμην για οφειλές προς το Δημόσιο, που η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι ειδοποιήσεις πήγαιναν σε λάθος διεύθυνση, ο Μάκης Ψωμιάδης απολαμβάνει την ελευθερία του, καπνίζοντας τα ακριβά πούρα του και φυσώντας επιδεικτικά τον καπνό στα μούτρα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το ερώτημα όμως είναι βάσει ποιας λογικής τιμωρήθηκε ο ΑΟΚ με υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική ή έστω στην Football League εάν τελικά τον ευνοήσει η καραμπόλα της συμπλήρωσης της Super League με τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό. Εάν δεν είναι απολύτως βέβαιη η ενοχή του Μάκη Ψωμιάδη και του υιού του Σταύρου, που στο μεταξύ έχει αθωωθεί πανηγυρικά, για την υπόθεση των στημένων αγώνων, τότε γιατί επιβάλλεται αυτή η εξοντωτική τιμωρία στην ομάδα και κατ’ επέκτασιν στην πόλη και τους οπαδούς της;

Μπορεί σε πολλούς να φαντάζει δικαίως λεπτομέρεια η επιχείρηση εξαφάνισης του ΑΟΚ από τον χάρτη, όταν οι απολύσεις, τα λουκέτα επιχειρήσεων, ακόμα και οι αυτοκτονίες λόγω χρεών και αδιεξόδων είναι πια μέρος της καθημερινότητας. Πράγματι, το ποδόσφαιρο είναι «το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα του κόσμου» όπως το έθεσε ο καθηγητής της εθνολογίας Κριστιάν Μπρομπερζέ, αλλά εν προκειμένω τίθεται θέμα δικαιοσύνης. Ύπαρξης ενός κράτους δικαίου, που εμπνέει την εμπιστοσύνη στους πολίτες. Είναι παράλογο και άδικο να τιμωρείται η ομάδα μιας πόλης, που προϋπήρχε του Ψωμιάδη και θα υπάρχει και μετά από αυτόν, όταν η κύρια κατηγορία βάσει της οποίας καταδικάστηκε η διοίκησή της δεν έχει αποδειχθεί.

Όταν ο φερόμενος ως ένοχος κάνει τις τσάρκες του στο Πασαλιμάνι, ο οπαδός αντιλαμβάνεται ότι η καταδίκη της ομάδας του είναι μέρος ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού με στόχο τον φτηνό εντυπωσιασμό και όχι την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου