Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αυγά

Του αρέσουν τα αυγά. Από μικρό. Μαθητής έτρωγε δυο αυγά μελάτα κάθε πρωί, όπως του είχε μάθει η μακαρίτισσα η μάνα του. Δεν τα έτρωγε όμως μόνο μελάτα. Του άρεσαν σφιχτά, τηγανητά μάτια, ομελέτα, στραπατσάδα. Ακόμα και ωμά τα είχε φάει κατευθείαν από φωλιά με υπόδειξη του πατέρα, που με τούτο τον τρόπο έτρωγε στα μουλωχτά εκείνες τις δύσκολες εποχές, που οι μανάδες μετρούσαν ακόμα και τα αυγά που έδιναν στα παιδιά τους.

Μα δεν είναι μόνο η γεύση τους. Είναι και κείνη η ωραία ιστορία της μάνας, που σαν πρότεινε σε μια ξαδέλφη της από το χωριό να κάνει ομελέτα, εκείνη δεν μίλησε. Συμφώνησε και περίμενε υπομονετικά να δει πώς φτιάχνεται αυτή η ρημάδα ομελέτα. Παίρνει η μάνα τα αυγά, τα σπάει, τα ανακατεύει, βάζει μέσα τα μπαχαρικά και πάνω που είναι έτοιμη να μεταφέρει στο τηγάνι, ξεσπάει η ξαδέρφη: "Μαρί, δε με 'λεγες αυγά τσατλατστά";

Μα εδώ και δυο μέρες τα αυγά έχουν γίνει ο εφιάλτης του. Μετά από την επίθεση εναντίον της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου με αυγά από κάτι φασισταριά, με την ταμπέλα του αντιεξουσιαστή, νιώθει τα αυγά να τον περιζώνουν. Να πετιούνται εναντίον όσων ανθρώπων όπως η κ. Τριανταφύλλου έχουν το θάρρος της γνώμης και της ελεύθερης -γιατί όχι;- και ενοχλητικής ενίοτε σκέψης. Να πετιούνται από κάτι τραμπούκους, που έχουν -παραδόξως πώς- υιοθετηθεί από ένα τμήμα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αναίτια λεκέδες στο σώμα της αριστεράς. Κι όλα τούτα να συμβαίνουν δίχως να συγκινούν αυτούς που κατά κύριο λόγο βάλλονται. Τους αριστερούς. Που αισθάνονται την ανάγκη να αποκαλύψουν το πρόσωπο των κρανοφόρων αστυνομικών κατά την άσκηση της υπηρεσίας τους, αλλά δυστυχώς δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία στην αποκάλυψη αυτών των τραμπούκων, που εν ονόματι της αναμέτρησης με τους εξουσιαστές, βρίζουν, ασχημονούν και επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους εκφέρουν αντίθετη άποψη.

Χθες ο εφιάλτης των αυγών πήρε νέα διάσταση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ελένη Γιαμαρέλλου, όσοι έχουν αλλεργία στο αυγό δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης γιατί η Ελλάδα έχει προμηθευτεί σκευάσματα που έχουν καλλιεργηθεί σε αυγά και όχι σε κύτταρα.

- Γιατρέ μου, τι να κάνω;

- Μια καλή ομελέτα με μια μπύρα, αρκούν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου