Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Στον καθρέφτη

Ουδέποτε πήγε κόντρα στους κρατούντες. Ανέβηκε τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας εκ του ασφαλούς. Χειροκροτώντας προθύμως. Συμφωνώντας σοβαρά-σοβαρά με κάθε παπαριά που άκουγε. Συνάπτοντας συμμαχίες εσωκομματικές με προοπτική. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο προσόν του. Δεν είναι απλό. Μην το υποτιμάτε. Μοιάζει πολύ με το σκάκι. Καμμιά κίνηση δεν γίνεται τυχαία. Κινείς τον αξιωματικό, αφήνοντας επίτηδες εκτεθειμένο τον πύργο, ώστε ο αντίπαλος να επιχειρήσει πλαγιοκόπηση και πριν προλάβει να αντιληφθεί τι συμβαίνει να έχει χάσει τη βασίλισσα. Ή κάπως έτσι. Τώρα πια δικαιωμένος κάνει ο ίδιος παιχνίδι. Όταν έπρεπε πρόσεξε τον γάμο του, τις κουμπαριές του, τις συναναστροφές του. Προσέχει ανέκαθεν το ντύσιμό του. Τις παρέες του. Τις πάντα καλοσιδερωμένες δηλώσεις του. Προσέχει πού και πώς θα εμφανιστεί. Πόσοι θα τον δουν σε κάθε εμφάνισή του. Κάνει παιχνίδι.

Αυτό είναι το μεγάλο του μειονέκτημα, μα και το μεγάλο του προσόν συνάμα. Η σταθερότητα. Παίζει χαμηλά την μπάλα. Τόσο μπορεί.

Μα στο μεταξύ, το παιχνίδι αλλάζει. Οι καιροί απαιτούν νέους πρωταγωνιστές ικανούς να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα. Ανθρώπους δοκιμασμένους και καλά καταρτισμένους, ικανούς να δίνουν λύσεις στα ολοένα και πιο σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν. Το έχει αντιληφθεί, αλλά δεν πτοείται. Εχει ήδη αλλάξει ύφος, μιλά για τις ανάγκες των καιρών και αναπροσαρμόζει την τακτική του ώστε να αρπάξει όσα ψιχία εξουσίας περισσεύουν. Με αυτά πορεύεται και ενίοτε επιδεικνύει κιόλας ωσάν να πρόκειται για κάτι ιδιαζόντως σημαντικό. Άλλωστε, ξέρει καλά τις δυνατότητές του.

Μη μου πείτε ποιος είναι τούτος ο μυστήριος τύπος. Τον ξέρετε καλά. Τον έχετε ψηφίσει. Τον έχετε στηρίξει. Τον έχετε εκλέξει. Τον έχετε δημιουργήσει τον καιρό που αποφασίσατε ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι του χεριού σας. Του έχετε ήδη ζητήσει εκδούλευση, αδιαφορώντας παγερά για τη μικρότητά του. Κοιτάξτε καλύτερα στον καθρέφτη. Ναι, τον γνωρίζετε πολύ καλά. Ναι, δεν κάνετε λάθος. Είμαστε εμείς, πού 'χουμε αυτούς ακριβώς που μας αξίζουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου