Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ανάπλαση στο ποδάρι

Οχι πως δεν τό 'ξεραν. Αλλά το χθεσινό δελτίο Τύπου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας, που καταγγέλλει τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ότι αυτοσχεδιάζει με τα έργα ανάπλασης της παραλιακής δεν θα μπορούσε να περάσει δίχως σχολιασμό από τους θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που αν όντως υπήρχε θα έμοιαζε με κείνους τους υπέροχους παλιούς καφενέδες της Μυτιλήνης. Ο καφετζής έβαλε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνευμένα από την υπέροχη φωνή της Καβαλιώτισσας Λυδίας Σέρβου, που ζει στην Αττική, έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΝΙΚΟΣ: Είναι σκάνδαλο και μάλιστα ολκής. Δε μιλώ για το οικονομικό. Μιλώ για σκάνδαλο αισθητικής. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας να αυτοσχεδιάζει στη φάτσα ετούτης της πόλης. Αρκετά. Η ταυτότητα της Καβάλας είναι οι Καμάρες και η παραλιακή της ζώνη. Είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται η ανάπλαση της παραλιακής στα κουτουρού. Δίχως μελέτη, δίχως διαγωνισμό, δίχως μπούσουλα.

ΣΟΦΙΑ: Αν υπήρχε μελέτη και φιλοσοφία σε τούτη την παρέμβαση στην παραλιακή δεν θα φτιάχνονταν αυτά τα ακαλαίσθητα παρτέρια, που συν τοις άλλοις κόβουν τη βόλτα, όπως σωστά έθεσε το θέμα προ ημερών με παρέμβασή της η "Νέα Πόλη". Δεν είναι οι παραπάνω φοίνικες και το πράσινο που λείπουν από την παραλιακή.

ΚΩΣΤΗΣ: Ενα από τα πλέον εξοργιστικά αυτής της τάχατες "μελέτης" του ποδαριού είναι το σχέδιο απομάκρυνσης των διχτυών των ψαράδων από το λιμάνι. Σωστά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων τονίζει την αντίθεσή του. Αν είναι δυνατόν. Τα δίχτυα στο λιμάνι είναι στοιχείο ταυτότητας ετούτης της πόλης.

ΜΑΡΙΑ: Ναι, αλλά και αυτοί οι αφιλότιμοι δεν προσέχουν. Καλά τα λες για την ταυτότητα, αλλά δεν χρειάζεται να βρωμούν και να ζέχνουν.

ΚΩΣΤΗΣ: Πολλά μπορούν και πρέπει να διορθωθούν, αλλά όχι και να τίθεται στα σοβαρά θέμα απομάκρυνσης των διχτυών. Είναι τόσο όμορφο το σκηνικό με τα δίχτυα στο λιμάνι, τόσο άρρηκτα δεμένο με την εικόνα της παραλιακής της Καβάλας, που ακόμα και αν αύριο οι ψαράδες τα 'παιρναν -υποθετικά μιλώντας- για να τα πάνε αλλού, ο ΟΛΚ και ο Δήμος θα έπρεπε να αγοράσουν καινούργια για να αντικαταστήσουν. Για φυσικό ντεκόρ.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου