Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Με τάξη και πρόγραμμα

Είναι ωραίο να υπάρχει τάξη και πρόγραμμα. Να ξέρεις από μέρες τι πρόκειται να συμβεί σήμερα στην πλατεία του Καπνεργάτη. Για όσους έτυχε να μην πληροφορηθούν εγκαίρως, στις 4.30 θα συγκεντρωθούν οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τα δικά τους συνθήματα. Ξέρετε. Θα καταγγείλλουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, την αντικομμουνιστική υστερία κατά πώς το συνηθίζουν, δεν αποκλείεται να υπερασπιστούν το τείχος του Βερολίνου ως στοιχείο ταυτότητας του σοσιαλισμού, θα καταθέσουν λουλούδια και στεφάνια και θα αποχωρήσουν πριν τις 6. Με την κατάλληλη "επαναστατική" μουσική υπόκρουση. Στις 6 θα συγκεντρωθούν όλοι οι υπόλοιποι. Θα τιμήσουν την επέτειο με τα δικά του συνθήματα ο καθείς και θα αποχωρήσουν. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει και κάποια μικροεπεισόδια από τους συνήθεις ύποπτους. Αλλά και αυτό εντός προγράμματος. Όπως εντός προγράμματος απομακρύνθηκαν αποβραδίς τα οχήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας από την οδό Ομονοίας για τον φόβο των Ιουδαίων. Ωραία. Τακτοποιημένα. Νοικοκυρεμένα.

Το ερώτημα είναι τι σχέση έχουν όλα αυτά με μιαν αυθόρμητη φοιτητική εξέγερση εκείνων των ωραίων τρελών, που άοπλοι τα έβαλαν με τα τανκς. Τι σχέση έχουν τα σιδερωμένα λόγια των εκπροσώπων του εντελώς άνυδρου πολιτικού τοπίου εν Ελλάδι, με την οργή και τον ενθουσιασμό μιας γενιάς, που αψήφησε τη χούντα και πίστεψε ότι μπορεί στ' αλήθεια να τη ρίξει, επιφέροντάς της εν τέλει καίριο χτύπημα.

Αλλά ίσως το πιο εξοργιστικό στις κουβέντες που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι οι ανιστόρητες επιθέσεις εναντίον της γενιάς του Πολυτεχνείου γιατί -λένε- διέψευσε τις προσδοκίες που δημιούργησε η εξέγερση. Μόνο που στο ρου της ιστορίας, ουδείς διαψεύδει ή διαψεύδεται. Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή οι νέοι μιας γενιάς σπρωγμένοι από αδιέξοδα, ιδανικά, καταστάσεις έκαναν αυτό που η συνείδηση ή η αποκοτιά τους, τους οδήγησε να πράξουν. Δίχως πρόγραμμα.

Πέραν τούτων ουδέν. Καμμιά γενιά δε χρωστάει σε κανέναν.

Νίκος Σπιτσέρης

ΥΓ: Σαφώς πιο χρήσιμη η εκδήλωση που γίνεται απόψε στις 8 από τη Νεολαία του Συνασπισμού στο Στέκι της Νέας Πόλης με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με θέμα "Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου