Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Αλίμονο αν χαθεί

Το εξαιρετικά πιθανό σενάριο να βγει στο σφυρί το υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο στο οποίο επί δεκαετίες στεγάζεται η Εμπορική Τράπεζα στην Καβάλα αναστάτωσε δικαίως χθες τους θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια, έτσι για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος και η συζήτηση αρχίνησε:

ΘΑΝΑΣΗΣ: Είναι ντροπή να βγει αυτό το κόσμημα στο σφυρί. Μα είναι και ενδεικτικό της κυνικότητας των τραπεζών. Όλα στο βωμό του κέρδους. Μην τυχόν και χάσουν κανά ευρώ. Θαρρείς και λίγα οικονόμησαν όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΟΦΙΑ: Γιατί εκπλήσσεσαι; Αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς, τους οποίους υπερασπίζεσαι. Όλα στο βωμό του κέρδους.

ΘΑΝΑΣΗΣ: Ε, λοιπόν δεν είναι έτσι. Υπάρχει και η έννοια της χορηγίας, που θα σου θυμίσω ότι στην Αρχαία Ελλάδα ήταν υποχρεωτική. Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά. Ας μείνουμε στο παράδειγμα της Εμπορικής.

ΝΙΚΟΣ: Γιατί η Εμπορική δεν είχε κύριο γνώμονα της λειτουργίας της το κέρδος;

ΘΑΝΑΣΗΣ: Βεβαίως και το είχε, αλλά παράλληλα φρόντιζε να αγοράζει και να αναδεικνύει παραδοσιακά κτίρια σαν και αυτό στο οποίο στεγάζεται στην Καβάλα. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με το κέρδος, χωρούσε και μια φιλοσοφία. Μια θέση αρχής. Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτά.

ΝΙΚΟΣ: Αυτό το κτίριο όμως η Εμπορική το χρωστά στην Καβάλα. Αν τελικά αποφάσισε να το ξεφορτωθεί δεν πρέπει να το βγάλει στο σφυρί. Οφείλει να το δώσει σε συμβολική τιμή στο δήμο. Για τα δισ. που τόσα χρόνια κέρδισε από τους Καβαλιώτες.

ΙΩΑΝΝΑ: Αλίμονο αν το κτίριο αυτό χαθεί. Αλίμονο αν αντί να περάσει στην υπηρεσία των δημοτών μέσω του δήμου γίνει για παράδειγμα ένα καζίνο, μια λέσχη, ένα σκυλάδικο.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλίμονο όμως και στους δήμους, που δεν φροντίζουν να καλλιεργήσουν το θεσμό των χορηγιών. Αλήθεια, ο δήμος Καβάλας καλλιεργεί την ιδέα αυτή, που εφαρμόστηκε με σημαντική επιτυχία στα 50χρονα του Φεστιβάλ Φιλίππων; Θυμάται αυτούς τους ανθρώπους; Τους στέλνει πού και πού κάποια κάρτα, κάποια πρόσκληση σε εκδηλώσεις;

ΘΑΝΑΣΗΣ: Αυτά έγιναν στην αρχή. Στην πορεία τους ξέχασαν. Όπως συνήθως συμβαίνει. Δυστυχώς.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου