Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η ντροπή των σκουπιδιών

Το χθεσινό ξέσπασμα των κατοίκων του Χαϊδευτού, που απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του σκουπιδότοπου από το χωριό τους, έδωσε το έναυσμα για τη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που αν όντως υπήρχε θα έμοιαζε με κείνους τους υπέροχους παλιούς καφενέδες της Μυτιλήνης. Θα ήταν διαμπερής, με κείνα τα ωραιότατα μαρμάρινα τραπέζια και την κλασσική ψάθινη καρέκλα του ελληνικού καφενείου. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια, για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος και η συζήτηση αρχίνησε:

ΝΙΚΟΣ: Δικαίως εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι του Χαϊδευτού, όπως άλλωστε αναγνώρισε ο δήμαρχος Κεραμωτής Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο το σκουπιδότοπο, που δικαίως ζητούν να απομακρυνθεί άμεσα από το χωριό τους. Αυτή η ντροπή της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση εθνική.

ΜΑΓΔΑ: Όχι μόνο εθνική. Είναι και ευθύνη προσωπική ενός εκάστου. Σαφώς και οι ευθύνες βαραίνουν κατά κύριο λόγο όσους κυβέρνησαν ετούτο τον τόπο, των αρχόντων της αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένων. Αλλά φταίμε και μεις, που αντιδρούμε με τη νοοτροπία του όχλου σε κάθε κίνηση που γίνεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Μα δεν είναι λογικό να αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης απορριμμάτων εντός των ορίων τους; Σου λέει γιατί εδώ και όχι παραπέρα;

ΝΙΚΟΣ: Ναι, αλλά με αυτή τη λογική δεν υπάρχει χώρος σε τούτη τη χώρα για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων. Μα δεν είναι μόνον αυτό. Εδώ ξεσηκώνονται και οι πέτρες ακόμα και για τη δημιουργία Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Συνέβη προ λίγων μηνών στη Νέα Καρβάλη.

ΣΟΦΙΑ: Μα το χειρότερο είναι ότι "ο λαός νίκησε", κατά πώς θα έλεγαν και αυτοί που συντόνισαν αυτό τον αγώνα. Αλλά νίκη που στρέφεται εναντίον της δημιουργίας άλλων δομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ήττα του περιβάλλοντος. Εν τέλει, ήττα του ίδιου του λαού, που ξεσηκώνεται είτε πρόκειται για δημιουργία εργοστασίου λιθάνθρακα, είτε για διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Το πιο εξοργιστικό είναι ότι άπαντες υποχωρούν μπρος στην οργή του λαού. Αντί να τολμήσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να εξηγήσουν στους εξεγερμένους ότι εν τέλει εξεγείρονται εναντίον του εαυτού τους, τους κανακεύουν για κανένα ψηφαλάκι. Τέτοια ντροπή.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου