Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Μετεγκατάσταση τώρα

Ένα από τα πιο πετυχημένα προεκλογικά συνθήματα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ήταν οι ατάκες του για τα πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειάζονται χρήματα. Μεταξύ αυτών ήταν τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας στους πολίτες. Μια τέτοια κίνηση για την οποία δεν χρειάζονται χρήματα, τουναντίον εφόσον γίνει μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα είναι η μεταφορά του Νοσοκομείου στο νέο κτίριο στον Αγιο Σίλα. Το έργο της διοικητικής παραλαβής έχει πλέον ολοκληρωθεί. Ο έλεγχος από τον "Δημόκριτο" για τον αξονικό τομογράφο έχει γίνει και όλα βαίνουν καλώς. Μια εκκρεμότητα υπάρχει. Δεν υπάρχει διοίκηση, που να είναι σε θέση να προχωρήσει. Η νέα υπουργός συνέταξε φιρμάνι με το οποίο έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας. Μέχρι τότε, μπορούν να διαχειρίζονται μόνο τα επείγοντα και η μεταφορά του Νοσοκομείου στο νέο κτίριο καίτοι είναι επείγουσα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια.

Μόνο που δεν πάει άλλο. Τα παλιά κτίρια στα οποία στεγάζεται σήμερα το Νοσοκομείο βγάζουν συνεχώς προβλήματα, που δεν επιτρέπεται να επιλυθούν όταν η μετακόμιση είναι προ των πυλών. Θα ήταν απλά ηλίθιο να πεταχτούν χρήματα για επισκευές κτιρίων που εγκαταλείπονται οσονούπω. Η νέα κυβέρνηση έχει μια επιλογή. Την άμεση μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο το συντομότερο δυνατόν, που όμως επιβάλλει την αντιμετώπιση του διοικητικού κενού. Είτε με την κατ' εξαίρεσιν παράταση της θητείας της νυν διοίκησης για τους 2-3 μήνες που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, είτε με την τοποθέτηση νέας διοίκησης, που θα πρέπει να είναι σε θέση να "τρέξει" άμεσα το διόλου αμελητέο έργο της μετεγκατάστασης.

Η λογική επιβάλλει την παράταση της θητείας της νυν διοίκησης για 2-3 μήνες. Άλλωστε, η ύπαρξη μιας μόνο διοίκησης που είχε τοποθετηθεί επί Ν.Δ. είναι πρακτικά αδύνατο να ακυρώσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή των επιλογών της νέας κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Το νέο ήθος και ύφος της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, δεν μπορεί παρά να προτάσσει την μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο, από την τοποθέτηση νέας διοίκησης, που θα επιλεγεί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν χρειάζονται χρήματα. Κοινός νους χρειάζεται και μια πολιτική στην ουσία προοδευτική, που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου