Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πρόληψη και δυσπιστία

Η χθεσινή μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν σπιρομετρήσεις του Συλλόγου Προσωπικού και Φίλων Πνευμονολογικού Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ΕΥΠΝΟΙΑ στην πλατεία του Καπνεργάτη αποτελεί δείγμα χώρας ευρωπαϊκής. Χώρας που διαθέτει και τη γνώση και την υποδομή και συν τω χρόνω αποκτά και συνείδηση της αξίας της πρόληψης στην ιατρική. Δεν είναι λίγο. Μην το υποτιμάμε. Εν προκειμένω στην Καβάλα διατηρούμε, χρόνια μετά την ίδρυση και λειτουργία του Σανατορίου, την πρωτοπορία στον τομέα της πνευμονολογικής. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ελλείψεις, η πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, μάλλον οι δύο πνευμονολογικές, έχουν κατακτήσει στην πράξη τον περιφερειακό χαρακτήρα, που παίζει ούτως ή άλλως ουσιαστικά μα όχι τυπικά το Νοσοκομείο Καβάλας. Δεν είναι μόνον η πνευμονολογική. Πολλές κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας δέχονται πλήθος ασθενών από τους όμορους νομούς, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης έχει αλλάξει τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια.

Η ανταπόκριση των πολιτών στη χθεσινή ενημερωτική καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια καταδεικνύει ότι έχει πια εμπεδωθεί η αξία και σημασία της προληπτικής ιατρικής. Πολλοί ήταν αυτοί που από νωρίς έσπευσαν να εξεταστούν κι ας είχαν ορισμένοι εξ αυτών το τσιγάρο στο στόμα λίγο πριν φυσήξουν στο μηχάνημα, επιμένοντας να αγνοούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία τους.

Στον αντίποδα, η έντονη δυσπιστία στην αξία του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη. Δυσπιστία, που τροφοδοτείται δυστυχώς καθημερινά και από μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα. Από τα θαυματουργά ματζούνια, που χρόνια πριν έκαναν θραύση ιδίως στα χωριά, έχουμε πια περάσει στην εποχή των τηλε-ματζουνιών. Τα μυστικά τα κατέχουν τώρα ο Αυτιάς, ο Καμπουράκης και η Τατιάνα. Δεν αποκλείεται δε σε τούτη τη συγκυρία να βγει μπροστά η Αννα Δρούζα με κάποιο νέο ματζούνι τύπου φραπελιάς και να σαρώσει τα πάντα.

Αυτή είναι η Ελλάδα. Ευρωπαϊκή και τριτοκοσμική μαζί σε μία συσκευασία. Μόνο που με την πρόληψη παιχνίδια δε χωρούν. Όπως μάλιστα δήλωσε χθες ο λοιμωξιολόγος του "Γ. Γεννηματάς" Π. Γαργαλιάνος οι επαγγελματίες υγείας που δεν εμβολιάζονται θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους είναι ένοχοι εγκληματικής αμέλειας. Πολλώ δε μάλλον όταν εργάζονται σε μονάδες νεογνών…

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου