Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Τόσο απλά

Η χθεσινή οργισμένη δήλωση του προπονητή μπάσκετ της ομάδας του Παναθηναϊκού Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς -ίσως του κορυφαίου στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια- για τον ηλίθιο κανονισμό που υποχρέωσε τις ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να παίξουν το Σαββατοκύριακο σε άδεια γήπεδα δεν αφορά μόνο τους φίλους του μπάσκετ. Αφορά σαφώς και το ποδόσφαιρο, αλλά και τον σαφώς ηλίθιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα περισσότερα ζητήματα η ελληνική Πολιτεία. Μια ηλιθιότητα προκλητική, που έχει παίξει ρόλο καταλυτικό στην απαξίωση της πολιτικής.

Ιδού τι είπε ο "Ζοτς", όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του μπάσκετ. Είπε ότι είναι ντροπή να παίζεις χωρίς κόσμο και έκανε την πρότασή του:

"Πρόστιμο, πρόστιμο, πρόστιμο. Να διπλασιάζεται. Κάποια στιγμή θα φτάσει το ένα εκατομμύριο ευρώ και μετά θα αρχίσουν όλοι να ενδιαφέρονται για το ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο, ποιος κουβαλάει μπουκάλια, ποιος κουβαλάει κέρματα. Αυτό δεν αφορά μια ομάδα, αφορά την κυβέρνηση. Δεν το λέω, όμως, για τους χούλιγκανς, Το λέω γι' αυτούς που αγαπούν το μπάσκετ. Γιατί να αγοράσει ένας φίλος του Παναθηναϊκού εισιτήριο διαρκείας; Για να έρθει να δει 1-2 ματς; Βέβαια, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τώρα τους κανονισμούς. Ισως το καλοκαίρι, με τη βοήθεια της κυβέρνησης. Η Αγγλία είχε το πρόβλημα αυτό και τώρα έχει τους καλύτερους φιλάθλους".

Είναι πράγματι τόσο απλό, όσο το περιέγραψε ο πολυνίκης προπονητής. Πρόστιμο, το πρόστιμο, που ώσπου να φτάσει στο ένα εκατομμύριο ευρώ θα έχουν λυθεί όλα, μα όλα τα προβλήματα. Λύση απλή και ακριβοδίκαιη. Ούτε το άθλημα πλήττει, που δεν μπορεί να παίζεται με άδειες κερκίδες, ούτε τον καλό φίλαθλο, που δεν μπορεί να τιμωρείται για τη μειοψηφία των κάφρων, που τα κάνουν γυαλιά-καρφιά όχι γιατί προκλήθηκαν καταπώς λένε, αλλά γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πάνε στο γήπεδο για να δουν, αλλά για να εκτονωθούν. Τους ξέρουν οι υπεύθυνοι των ομάδων, που επισήμως τους αποδοκιμάζουν, αλλά ανεπισήμως τους συντηρούν. Τους ξέρει η Αστυνομία, αλλά δεν ασχολείται γιατί είναι επιλογή της. Ή επιλογή των πολιτικών προϊσταμένων της.

Όπως ξέρει πολύ καλά ποιοι και πώς διακινούν τα ναρκωτικά. Στην Καβάλα, στο Βόλο, στις Σέρρες, στην Αθήνα. Αλλά δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Ή γιατί δεν την αφήνουν. Τόσο απλά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου