Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα ή Αντώνης;

Οι πιθανότητες στο "κορώνα ή γράμματα", δεν είναι -μισές, όσον αφορά την πλευρά που θα προσγειωθεί το νόμισμα. Όπως υποστηρίζουν, τρεις ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ, αφού προηγουμένως χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης για να καταγράψουν άπειρα "κορώνα-γράμματα", ένα νόμισμα είναι τελικά πιο πιθανό, όταν πέσει κάτω, να έχει προς τα πάνω την επιφάνεια εκείνη, την οποία είχε από πάνω και πριν ξεκινήσει την...πτήση του. Με άλλα λόγια, αν κάποιος κρατά στα δάχτυλα του ένα νόμισμα, με πάνω πλευρά τα γράμματα, και στη συνέχεια ρίξει στον αέρα το νόμισμα, αυτό είναι πιθανότερο, όταν φτάσει στο έδαφος, να συνεχίσει να δείχνει την πλευρά με τα γράμματα. Πόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Τουλάχιστον 51%, λένε οι αμερικανοί επιστήμονες, αλλά το ποσοστό μπορεί να ανέβει στο καθόλου ευκαταφρόνητο 55% ή και στο 60%, ανάλογα με τον τρόπο που ρίχνει το νόμισμα στον αέρα αυτός που παίζει. Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιγνίδι καθαρής τύχης, αλλά με ένα παιγνίδι στο οποίο υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες.

Επιχειρώντας μια μη συμβατική προσέγγιση των τεκταινόμενων στη Ν.Δ. κάπως έτσι έχουν τα πράγματα μετά την ξαφνική συμμαχία των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά απέναντι στη Ντόρα Μπακογιάννη. Το νόμισμα, μετά την κοινή εμφάνιση των δύο ξεκινά από τη φάτσα του Αντώνη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαντάζει ως πιο πιθανό να "βγάλει" Αντώνη. Εάν σύμφωνα με την πρωτότυπη έρευνα το νόμισμα στριφογυρίσει ως "φρίζμπι" οι πιθανότητες είναι με τη σκληρή "πούρα" δεξιά του Σαμαρά. Μόνο που ειδικά στην πολιτική, οι κανόνες των μαθηματικών υπάρχουν για να ανατρέπονται. Ένα και ένα δεν κάνουν πάντα δύο, ενώ δύο και δύο μπορεί κάλλιστα στην πολιτική να κάνουν εν τέλει δύο ή και λιγότερο. Αλλωστε, ο χρόνος μέχρι την αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου είναι ελάχιστος για να οργανωθούν τα επιτελεία των διεκδικητών της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας.

Κοντολογίς, καλά τα κυριακάτικα χαμόγελα και οι από βήματος διακηρύξεις, αλλά εν τέλει τις εκλογές θα τις κερδίσει αυτός που θα καταφέρει να φέρει περισσότερους στις "γαλάζιες" κάλπες. Αρα πολλά θα κριθούν από τις ικανότητες των μηχανισμών ενός εκάστου. Την αποτελεσματικότητα του στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει.

Το ντέρμπι διαθέτει σασπένς και ανατροπές. Η βάση πήρε το νόμισμα στα χέρια της.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου