Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Για το συνέδριο της Ν.Δ.

Οι θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα", ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ έστησαν χθες κουβέντα για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία στον απόηχο του εκτάκτου συνεδρίου. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΜΑΝΟΣ: Είδατε τις δημοσκοπήσεις; Όσοι περίμεναν περίπατο της Μπακογιάννη το φυσούν και δεν κρυώνει. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ντέρμπι οριακό, που η Μπακογιάννη οφείλει να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Γιατί στο δεύτερο γύρο είναι ο Σαμαράς που έχει σαφώς μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ όσων θα ψηφίσουν τον Ψωμιάδη.

ΝΙΚΟΣ: Το προβάδισμα της Ντόρας είναι σαφές μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. και θα ήταν πράγματι σαφές εάν ο αρχηγός εκλεγόταν από το συνέδριο και όχι από τη βάση. Αλλά τώρα πράγματι είναι όλα ανοιχτά.

ΣΟΦΙΑ: Διαβάζω προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις χρόνια τώρα και είναι βέβαιο ότι όντως καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν όντως να αποτυπώσουν ρεύματα και τάσεις γιατί δεν υπάρχει ούτε ιστορικό, ούτε βάση δεδομένων. Ουδείς γνωρίζει πόσοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα αισθανθούν τελικά την ανάγκη να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν.

ΝΙΚΟΣ: Δεν είναι τυχαίο που το "Βήμα" δεν δημοσιεύει δημοσκοπήσεις για αυτό τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σπαταλάτε οξυγόνο για τις εξελίξεις στη Ν.Δ. Όποιος και να επικρατήσει η δεξιά θα παραμείνει δεξιά. Ελάχιστα θα αλλάξουν στη μια ή στην άλλη περίπτωση.

ΣΟΦΙΑ: Οι εύκολοι αφορισμοί ούτε είναι του γούστου μου, ούτε βοηθούν στην κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων. Αν και δεν είμαι Ν.Δ., οι εξελίξεις σε αυτό το πολύ μεγάλο κόμμα με αφορούν και πολύ μάλιστα. Άλλωστε, τα κόμματα είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ: Εν προκειμένω, είναι σαφές ότι η Μπακογιάννη θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στη δημιουργία ενός σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος. Αντίθετα ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να κυριαρχήσει με έναν λόγο σαφώς πιο ακραίο. Διόλου τυχαία επικαλείται κάθε τρεις και λίγο την περίπτωση του Σαρκοζί.

ΣΟΦΙΑ: Πάντως, η Μπακογιάννη εξήλθε ενισχυμένη από το Συνέδριο, αφού τα περισσότερα στελέχη που στήριζαν Αβραμόπουλο κλίνουν υπέρ της. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και όσοι εκ των μελών θα ψήφιζαν Αβραμόπουλο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου