Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Οι άνθρωποι και ο Αλμούνια

Δε μιλιόταν προχτές ο Παύλος. Μετά από αγώνα πολλών μηνών μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας του σφράγισαν τις επιταγές. Δεν είναι ο μόνος. Σε τούτο τον γύρο του θανάτου είναι μπλεγμένοι οι περισσότεροι άνθρωποι της αγοράς. Ανθρωποι που δουλεύουν νυχθημερόν για να απαλλαγούν από τα νύχια του "Τειρεσία", αλλά δεν τα καταφέρνουν πάντα με την ίδια επιτυχία. Μετά από φέσια και "καρφωμένες" από άλλους επιταγές έρχεται η στιγμή να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να παραδοθούν. Δε μιλιόταν κι ούτε είχε διάθεση να πιεί ένα ουζάκι βραδιάτικα και να γελάσει με κείνο το γνωστό του κέφι. Μα ούτε ο μαγαζάτορας είχε κέφια. Νοέμβρη μήνα και στο μαγαζί όλο το βράδυ πάτησαν μια χούφτα άνθρωποι. Αυτό είναι το σκηνικό τα περισσότερα βράδια στα περισσότερα μαγαζιά. Τρις χειρότερο από τις δύσκολες μέρες που έπονται μετά από κάθε εορταστική περίοδο. Ετσι, που να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια χειροτέρευσης, αν και όπως αποδεικνύεται τα πράγματα μπορούν πάντα να πάνε χειρότερα.

Ευτυχώς, που έρχεται η ευρωπαϊκή επιτήρηση υπό την εποπτεία των ευρωπαίων σοφών της οικονομίας. Η "συνταγή της επιτυχίας" είναι γνωστή και δεδομένη. Περιστολή των δαπανών, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους. Δηλαδή σε απλά ελληνικά μειώνονται περαιτέρω οι δημόσιες επενδύσεις, άρα και τα περιθώρια της Πολιτείας για να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά σε τούτη τη δύσκολη περίοδο, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της κίνησης. Του τζίρου. Της κατανάλωσης. Αρα περισσότερες επιταγές θα σφραγιστούν, περισσότερες δουλειές θα κλείσουν και θα περιοριστεί περαιτέρω η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Στο ερώτημα πώς θα ανακάμψουν τα δημόσια οικονομικά όσο συνεχίζεται η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων υπάρχουν άλλοι ειδικότεροι να απαντήσουν.

Μα μέχρι τότε το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Παύλος, που μαυρίστηκε από τον Τειρεσία. Ο Κώστας που βλέπει την κίνηση στο καφέ να λιγοστεύει. Η Μαρία που απολύθηκε ελλείψει κίνησης. Οι άνθρωποι που τσαλαπατιούνται, που πετιούνται καθημερινά στο περιθώριο για να βγουν σωστά τα νούμερα στα κιτάπια του Αλμούνια.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου