Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Αιδώς Νεοέλληνες

Αιδώς Νεοέλληνες. Αίσχος. Με τη συμμετοχή της τιμωρημένης αθλήτριάς μας Φανής Χαλκιά στη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ εκτεθήκαμε διεθνώς. Ρεζίλι γίναμε στους ξένους ανθρώπους.

Αντιμετωπίσαμε με ανευθυνότητα περισσή τον ιερό θεσμό της αφής της ολυμπιακής φλόγας, που πρώτη φορά συνδέθηκε με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1936 στο Βερολίνο και τέθηκε μέσα στους σκοπούς και τις επιδιώξεις του ναζισμού. Ηταν ο Χίτλερ που συνέδεσε την ολυμπιακή ιδέα με την ναζιστική ιδέα. Στο Βερολίνο η σημαία με τους ολυμπιακούς κύκλους συνδέθηκε με την "σβάστικα" του ναζισμού. Ο στόχος ήταν η σύνδεση του τρίτου Ράϊχ με μια Ναζιστική εκδοχή του αρχαιοελληνικού πνεύματος και μάλιστα του σπαρτιατικού, η "δε "φλόγα", με όλο το γνωστό ειδωλολατρικό συμβολισμό που της απέδιδε ο εθνικοσοσιαλισμός, "ένωσε" χάρη σε μια αλυσίδα ευρώστων σωμάτων, την αρχαιοελληνική κοιτίδα με την πρωτεύουσα του Γ' Ράϊχ.

Μα στο μεταξύ, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα χρόνια που ακολούθησαν, αυτό το ιερό πανηγύρι της ολυμπιακής φλόγας συνδέθηκε με την Coca-Cola, το αναψυκτικό που προτιμούν εκατομμύρια προλετάριοι και όχι μόνον, ανά τον κόσμο. Με τα συμφέροντα ουκ ολίγων πολυεθνικών εταιριών, που μπορεί μεν να ξεσκίζουν συστηματικά το περιβάλλον, αλλά προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο. Ετσι, ολυμπιάδα την ολυμπιάδα, πολυεθνική την πολυεθνική, δισεκατομμύριο το δισεκατομμύριο, φτάσαμε σήμερα στο σημείο η αφή της ολυμπιακής φλόγας να είναι ένα γεγονός μοναδικό. Καταπληκτικό. Πρώην αθλητές, παραπληγικοί, εθελοντές, πολιτικοί, κουβαλούν τη φλόγα σε ένα άψογο τελετουργικό στρωμένο με εκατομμύρια ευρώ. Μια ωραία τελετή, που μας εισάγει στα ιδανικά του ολυμπισμού στη σύγχρονη εκδοχή του, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φοβερού τζίρου.

Υπεύθυνοι για όλα αυτά τα όσια και τα ιερά, που ντρόπιασε η Φανή Χαλκιά είναι οι λεγόμενοι "Αθάνατοι" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Κάτι κοπρόσκυλα ολκής, που αμείβονται αδρά για να κάνουν τη δουλειά σωστά. Δίχως λάθη. Το 1948 ανέχθηκαν τον αποκλεισμό των νικημένων από τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1968 ήταν που έκαναν αβάντα στο ανελεύθερο καθεστώς του Μεξικού. Το 1988 έκαναν πλάτες στο δικτατορικό καθεστώς της Σεούλ.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι "Αθάνατοι" ιδέαν ουκ έχουν για το ντόπινγκ. Για τα παιχνίδια χωρών και εταιριών. Φαντάζεστε το σοκ που υπέστησαν όταν έμαθαν για τη Χαλκιά. Αραγε το έμαθαν; Αγωνιώ.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου