Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ένα tweet


Ζούμε στην εποχή των οικονομικών αναλυτών, ανεξάρτητα από την όχθη που έχουν επιλέξει. Από τη μια είναι οι υπέρμαχοι του δημοσιονομικού εξορθολογισμού, που αναγνωρίζουν μεν τη βαρβαρότητα της ασκούμενης πολιτικής που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κόρη του προτεστάντη πάστορα, προσθέτοντας όμως ότι κάποια στιγμή το πάρτυ θα τέλειωνε νομοτελειακά. Από την άλλη είναι οι οικονομολόγοι που απορρίπτουν συλλήβδην την ασκούμενη πολιτική, την οποία θεωρούν καταστροφική το δίχως άλλο. Επιχειρήματα έχουν και οι μεν και οι δε, που μάλιστα συχνά αφήνουν ενεούς τους αδαείς περί τα οικονομικά. Ακαθάριστα Εθνικά Προϊόντα, πληθωριστικές και αποπληθωριστικές πιέσεις, νούμερα, δείκτες σε ανοδική και καθοδική πορεία επιστρατεύονται για να υποστηρίξουν τις απόψεις των μεν και των δε με μια βεβαιότητα που τρομάζει. Κομβικό σημείο στις αναλύσεις είναι το πρόβλημα του ευρώ, ενός νομίσματος που δεν αντικατοπτρίζει ούτε μια ασκούμενη πολιτική σε έναν ορισμένο γεωγραφικό χώρο, ούτε αναφέρεται σε ένα απόθεμα πλούτου, όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα εθνικά νομίσματα.



Ώσπου ξαφνικά έρχεται μια είδηση για να ταράξει τις βεβαιότητες των μεν και των δε, παραπέμποντας στη θεωρία του χάους. Προχθές χρειάστηκαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα από το tweet χάκερ στον λογαριασμό του Associated Press για εκρήξεις στον Λευκό Οίκο και τραυματισμό του Μπαράκ Ομπάμα ώστε να καταρρεύσει το οικονομικό σύμπαν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το επεισόδιο έφερε στο φως τους κινδύνους από την αυτοματοποίηση των συναλλαγών που πλέον κυριαρχεί σε μια αγορά αξίας 18 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η χαλκευμένη είδηση ενός χάκερ περί εκρήξεων στον Λευκό Οίκο και τον τραυματισμό του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα είχε ως συνέπεια να χαθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, 136 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο δείκτης έχασε το σύνολο των κερδών του, διολισθαίνοντας μέχρι τις 1.563,03 μονάδες.



Ο δείκτης στη συνέχεια ανέκαμψε στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς το πρακτορείο διέψευσε την είδηση, ανακοινώνοντας ότι ο λογαριασμός του δέχθηκε επίθεση από χάκερ, αλλά στο μεταξύ κάποιοι κατάφεραν να κερδοσκοπήσουν ασυστόλως. Το ερώτημα είναι πού στηρίζεται η βεβαιότητα και των μεν και των δε όταν σε λίγα δευτερόλεπτα είναι δυνατόν να χαθούν 136 εκατομμύρια δολάρια από ένα tweet ενός χάκερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου