Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η "χρυσή τομή" για την Καβάλα Oil


Οι αίφνης ευοίωνες εξελίξεις στην Καβάλα Oil δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους τους θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα», που πλέον βγήκαν στα τραπεζάκια έξω για να στεγνώσουν σώματα και ψυχές από τη μούχλα του χειμώνα. Ο καφετζής ετοίμασε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια:



ΝΙΚΟΣ: Έγινε το αυτονόητο κι ας άργησε. Καβάλα Oil και Ενεργειακή Αιγαίου έχουν αμοιβαίο συμφέρον να προτάξουν αυτά που τους ενώνουν και είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Τα κοιτάσματα, που έχουν δικαίωμα να εκμεταλλευτούν για τα επόμενα 25 χρόνια.



ΝΤΙΝΑ: Πολύ σικέ μου μοιάζει το παιχνίδι. Εκεί που οι Ρήγας και Παππάς δεν μιλιόνταν βγήκαν χαμογελαστοί από τη Γενική Συνέλευση ανακοινώνοντας μορατόριουμ δηλώσεων 10 ημερών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Αλλά αυτοί δήλωναν πως δεν είχαν τίποτα να πουν. Ο Παππάς κατηγορούσε τον Ρήγα ότι εξαπάτησε τους εργαζόμενους και ο Ρήγας παρουσίαζε τον Παππά σαν αρματολό έτοιμο να ταμπουρωθεί στο Σίγμα.



ΜΑΝΩΛΗΣ: Υπήρξαν υπερβολές ένθεν κακείθεν, αλλά στο μεταξύ υπάρχει και η πραγματικότητα που χτυπούσε επίμονα την πόρτα και των δυο πλευρών. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η σύμβαση πέρασε από τη Βουλή, κυρώθηκε και Ενεργειακή και Καβάλα Oil οφείλουν να βρουν μια οδό συμπόρευσης.



ΟΛΓΑ: Μια οδό που θα διασφαλίζει απλώς τα συμφέροντα και των δυο πλευρών δεν με αφορά. Για μένα, πέραν της αυτονόητης σημασίας της διατήρησης των θέσεων εργασίας ιδίως σε τούτη τη συγκυρία, προέχει η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Η σύμβαση που υπογράφηκε είναι επωφελής για το Δημόσιο, εφόσον βεβαίως τηρηθεί. Δίχως να αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο, το δημόσιο δεν παίρνει ποσοστό μέχρι 2.500 βαρέλια, αλλά παίρνει το 3% από 2.501 μέχρι 5.000 βαρέλια, το 6% από 5.001 μέχρι 10.000 βαρέλια και το 10% από 10.001 βαρέλια και πάνω.



ΜΑΝΩΛΗΣ: Πάντως, μην το δένετε και κόμπο ότι η συμφωνία και η συμπόρευση των δυο πλευρών είναι δεδομένη. Συζητήσεις θα γίνουν και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.



ΝΙΚΟΣ: Θα τα βρουν να είσαι σίγουρος γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Μπορεί ο Ρήγας να είναι όντως άφραγκος όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι, αλλά είναι αρκετά έξυπνος για να αφήσει τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου