Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το τραπέζι του συγγραφέα


Μπουχτισμένοι από τη μουντή επικαιρότητα, αλλά και τα καπρίτσια του Απρίλη που τη μια βάζει τα καλοκαιρινά του και την άλλη κυκλοφορεί με ομπρέλες και αδιάβροχα, οι θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα» βάλθηκαν χθες να συζητούν για λογοτεχνία με δυο αφορμές: Το αφιέρωμα του Γιώργου Κορδομενίδη στον σπουδαίο Πρόδρομο Μάρκογλου μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου στο Θέατρο της Οδού Χηλής (Καλαμαριά) και τις αναγνώσεις που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με γενικό τίτλο: «Η νυχτερινή πλευρά του κόσμου – Το τραπέζι του Συγγραφέα».



ΝΙΚΟΣ: Η συνειδητή αποχή του Μάρκογλου από κάθε συναλλαγή στο "χρηματιστήριο συγγραφικών αξιών" του κόστισε την ευρύτατη αναγνώριση του έργου του, όπως δικαιούται. Ετούτη η ρήση του Κορδομενίδη ενόψει της μεθαυριανής εκδήλωσης περικλείει μια μεγάλη αλήθεια και για τον Μάρκογλου προσωπικά και για τον χώρο συνολικά.



ΑΝΤΩΝΗΣ: Πράγματι, οι χαμηλοί τόνοι και το ήθος του Μάρκογλου δεν χαίρουν εκτίμησης στην εποχή μας, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος με το οποίο δικαίως τιμήθηκε για τα «Σπαράγματα». Δεν ήταν λίγο.



ΣΟΦΙΑ: Όχι, αλλά στην εποχή μας ποιος το θυμάται; Πόσοι Καβαλιώτες γνωρίζουν την αξία του Μάρκογλου; Και κυρίως πόσοι μαθητές γνωρίζουν την ύπαρξή του;



ΕΥΓΕΝΙΑ: Λίγοι. Αλλά πείτε μου πότε η καλή λογοτεχνία έκανε σουξέ; Πράγματι ο Μάρκογλου έχει αδικηθεί λόγω ήθους και ύφους, αλλά δεν είναι ο μόνος. Να σας θυμίσω μόνο ότι ο Καβάφης αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.



ΑΝΤΩΝΗΣ: Μα στο μεταξύ γίνονται πράγματα στον χώρο του βιβλίου, που έχουν ενδιαφέρον, όπως ο κύκλος παρουσιάσεων ανέκδοτων έργων συγγραφέων από την Καβάλα που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ατζακάς, Καναβούρης και Αξιώτης είχαν την ευκαιρία της άμεσης επαφής με το κοινό, ενώ απόψε τη σκυτάλη παίρνει ο Χαρπαντίδης.



ΝΙΚΟΣ: Εξαιρετική πρωτοβουλία. Μια πρόταση χαμηλού κόστους και ουσίας. Αλλά θεωρώ ότι η επιλογή του χώρου δεν βοηθά. Το αναγνωστήριο είναι κρύος χώρος. Θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια συνεργασία με ένα μπαράκι για παράδειγμα.



ΣΟΦΙΑ: Καλή ιδέα, αλλά τότε το ΔΗΠΕΘΕ και κατ’ επέκταση η διοίκηση του δήμου θα κατηγορούνταν για τις επιλογές της. Πάντως, θα άξιζε να δοκιμαστεί. Επίσης, καλή ιδέα θα ήταν η Παλιά Μουσική. Καταπληκτικός χώρος.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου