Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το Επιμελητήριο ακυρώνει εαυτόν


Το πρόβλημα δεν είναι η έλευση καταστήματος της αλυσίδας Public στην καρδιά της χειμαζόμενης αγοράς της Καβάλας. Έτσι παίζεται το παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι ξενοίκιαστοι χώροι του κέντρου, που θα μπορούσε να μισθώσει η αλυσίδα. Αλλά το γεγονός ότι ενοικιάζει τον συγκεκριμένο χώρο του ισογείου του Επιμελητηρίου στην καρδιά της αγοράς είναι δίχως υπερβολή μείζον ζήτημα. Ουσιαστικά, με αυτή του την κίνηση το Επιμελητήριο Καβάλας ακυρώνει εαυτόν. Ο φορέας-αναφορά των επαγγελματιών της Καβάλας, μέλη του οποίου εκτός των άλλων είναι και οι βιβλιοπώλες φέρνει στην καρδιά του κέντρου τον ανταγωνιστή, που απειλεί να τους τσακίσει.



Θα ήταν άδικο να μη γίνει αναφορά στις προσπάθειες της διοίκησης του Επιμελητηρίου να νοικιάσει το ισόγειο με τρόπο που να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσε να βρεθεί ενοικιαστής. Θα ήταν επίσης άδικο να μη σημειώσει ότι πριν επιτρέψει τη συμμετοχή εμπορικών καταστημάτων στους πλειστηριασμούς πήρε την έγκριση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Κατόπιν αυτής της έγκρισης, η αλυσίδα ηλεκτρονικών, χαρτικών και βιβλίων πήρε μέρος στον πλειστηριασμό και αναδείχθηκε πλειοδότης. Αλλά, όπως θα μπορούσαν να πουν οι βιβλιοπώλες ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό. Ο χώρος που νοικιάστηκε δεν είναι ένας ακόμα χώρος στο κέντρο. Είναι το ισόγειο του Επιμελητηρίου και τούτο έχει τη σημασία του.



Ουσιαστικά, πρόκειται για επανάληψη μιας άλλης παρόμοιας κίνησης, που είχε γίνει χρόνια πριν και είχε επισύρει την οργισμένη αντίδραση του Επιμελητηρίου επί προεδρίας του αείμνηστου Απόστολου Μαρδύρη. Ο επίσης αείμνηστος πλέον Λευτέρης Αθανασιάδης με την ιδιότητα του δημάρχου Καβάλας είχε ενοικιάσει το ισόγειο της Δημοτικής Αγοράς στην αλυσίδα «Μαρινόπουλος», προκαλώντας τις αντιδράσεις όλου του εμπορικού κόσμου. Στο επιχείρημα πως η έλευση των πολυκαταστημάτων θα γινόταν ούτως ή άλλως, η οργισμένη απάντηση των ανθρώπων της αγοράς ήταν όχι στην καρδιά του κέντρου και όχι σε ακίνητο ιδιοκτησίας του δήμου Καβάλας.



Τώρα, λίγα χρόνια μετά, και με την κρίση να έχει τσακίσει τους επιχειρηματίες, το Επιμελητήριο φέρνει στην καρδιά του κέντρου τον ανταγωνιστή. Στο δικό του ακίνητο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου