Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η συμμαχία του νότου


Η πρόταση του Αμερικανού γλωσσολόγου και φιλόσοφου Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής για έναν συνασπισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης εντός του ευρώ ως ενδεδειγμένη λύση για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο συζητήθηκε χθες στο ψηφιακό καφενείο «Η Καβάλλα». Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:



ΝΙΚΟΣ: Ο Τσόμσκυ προτείνει ό,τι υποστηρίζω και γω πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση. Απέναντι στην προτεσταντικής ηθικής αντίληψη της Μέρκελ και των σκληρών προτεσταντών του Βορρά μπορεί και πρέπει να αντιταχθεί ένα μέτωπο των χωρών της νότιας Ευρώπης από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Μια δύναμη σαφώς υπολογίσιμη, που μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων.



ΚΩΣΤΑΣ: Να το δεχθώ για λόγους οικονομίας της συζήτησης, αλλά πες μου γιατί δεν έγινε κάτι μέχρι τώρα πέρα από κάποιες σποραδικές ατάκες πολιτικών των χωρών του νότου.



ΝΙΚΟΣ: Πράγματι, ουδέν έχει συμβεί, αλλά τούτο δεν αποκλείει να συμβεί αύριο. Είναι θέμα χρόνου να αντιδράσουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου γιατί αυτή η πολιτική απλά δεν βγαίνει. Εξάλλου, είναι και η μόνη επιλογή να διασωθεί το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σαφώς υπονομεύεται από το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα.



ΤΟΛΗΣ: Χρόνια παρακολουθώ τον Τσόμσκυ και τις απόψεις του, αλλά αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι αυτή η εμμονή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Εγώ πιστεύω σε πιο δραστικές λύσεις όπως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Γερμανία να έχουν το ίδιο νόμισμα.



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: Αυτό που δεν είναι δυνατόν είναι η συνέχιση αυτής της δογματικής πολιτικής ασφυκτικής λιτότητας. Όλα τα άλλα συζητούνται. Όσο για το νόμισμα, είναι μέρος της δημιουργίας αυτού του υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργανισμού, που παρά τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει είναι η πλέον ενδεδειγμένη απάντηση για το σύνολο της Ευρώπης απέναντι στην Αμερική και τις τίγρεις της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία.



ΝΙΚΟΣ: Μπορεί να ζούμε σε τούτη την κόλαση των μνημονίων, αλλά εγώ επιμένω ότι αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπρεπε να τη δημιουργήσουμε. Τα υπερεθνικά προβλήματα απαιτούν υπερεθνικές απαντήσεις.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου