Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σαν να μην άλλαξε τίποτα


Τα ρεπορτάζ περί τα σχέδια αποδόμησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που έχουν καταστρωθεί στα κεντρικά της Ν.Δ. αποδεικνύουν με εμφαντικό τρόπο ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη νοοτροπία των ελληνικών κομμάτων και των ανθρώπων τους. Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αντίστοιχου μεγέθους με την κρίση του 1929-’33, που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να λειτουργεί υπό την επιτήρηση των δανειστών που ορίζουν την πολιτική ατζέντα, μπορεί η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά αυτοί εκεί. Κουκιά έφαγαν, κουκιά μολογούν.



Μα, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, δεν είναι λογικό ένα μεγάλο κόμμα όπως η Ν.Δ. να ενδιαφέρεται για τον δήμο Θεσσαλονίκης; Ναι, είναι λογικό, αλλά όχι με τη λογική με την οποία ετοιμάζονται οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας να ανακαταλάβουν το κάστρο που πάρθηκε από τον Μπουτάρη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Όχι με στόχο το βόλεμα και τις αρπαχτές τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας της Ν.Δ. σε δήμο και νομαρχία Θεσσαλονίκης. Διότι τα χρόνια αυτά μπορεί να ωφελήθηκε η Ν.Δ., οι επιχειρηματίες που επένδυσαν σε αυτή και οι γαλάζιοι «φαντάροι», που αξίωσαν και πήραν μέρος από τα λάφυρα, αλλά έχασε η Θεσσαλονίκη.



Το ζητούμενο για τον δήμο Θεσσαλονίκης όπως και για όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας δεν είναι ούτε το χρώμα του χάρτη τη βραδιά των εκλογών, ούτε η ανάδειξη των «εκλεκτών» του κάθε κόμματος ώστε να συνεχιστεί το αλισβερίσι μεταξύ κεντρικής εξουσίας και δημάρχων. Το ζήτημα είναι σε πρώτη φάση η συγκρότηση προγραμμάτων με αρχή, μέση και τέλος για την αντιμετώπιση των σημερινών αδιεξόδων και κατόπιν η επιλογή των κατάλληλων προσώπων, που να μπορούν να τα εφαρμόσουν, όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά. Αλλά μια τέτοια λογική απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή πολιτικού Παραδείγματος. Η οξύτητα των προβλημάτων το απαιτεί. Όχι όμως και τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα. Ούτε καν η ελληνική κοινωνία, που ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει και βολεύεται με την υιοθέτηση σεναρίων συνωμοσίας. Κι ας μην υπάρχει χρόνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου