Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η πεπατημένη του Τσίπρα


Η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν σε μια παραπαίουσα οικονομία έδωσε χθες την αφορμή για συζήτηση μεταξύ των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Τα σκέτα καφεδάκια ηρέμησαν τα πνεύματα των θερμόαιμων και τόνωσαν τη διάθεση των υπολοίπων:

ΠΑΥΛΟΣ: Σιγά τη σοφία. Την αυτονόητη αλήθεια είπε ο Τσίπρας. Το πρόβλημα είναι ότι την είπε με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του εν δυνάμει πρωθυπουργού ετούτης της χώρας, που έστειλε μήνυμα προς υποψήφιους επενδυτές.

ΚΩΣΤΑΣ: Δηλαδή τι θα έπρεπε να πει ο Τσίπρας με την ιδιότητα του εν δυνάμει πρωθυπουργού; Ότι όλα είναι καλά και ωραία και οσονούπω οι επενδυτές έρχονται με φόρα για να αλλάξουν το τοπίο; Οι αλήθειες μπορεί να είναι σκληρές, αλλά πρέπει να λέγονται. Ιδίως από τους πολιτικούς.

ΣΟΦΙΑ: Αυτό που είπε ο Τσίπρας, τη στιγμή που το είπε, ήταν απλά απαράδεκτο. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες και τον θεσμικό του ρόλο. Η μοίρα ετούτου του τόπου δεν είναι ευθύνη μόνο όσων κυβερνούν, αλλά και όσων αντιπολιτεύονται.

ΕΛΕΝΗ: Μην είστε άδικοι. Άλλωστε, ο Τσίπρας δεν κάνει κάτι περισσότερο από όσα έκαναν οι εκάστοτε αρχηγοί της αντιπολίτευσης την τελευταία δεκαετία. Ο ορίζοντας της αντιπολιτευτικής τους τακτικής φτάνει μέχρι την πάση θυσία νίκη στις επόμενες εκλογές. Μετά βλέποντας και κάνοντας.

ΝΙΚΟΣ: Μόνο που μετά, εφόσον τα καταφέρουν να κερδίσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας και των δικών τους λαθών. Εξαιτίας και της εύκολης αντιπολιτευτικής ρητορείας που είχαν επιλέξει.

ΚΩΣΤΑΣ: Δεν νομίζετε ότι υπάρχει μια δόση υπερβολής στην κουβέντα; Θαρρείς και οι στρατιές των επενδυτών περίμεναν ένα σινιάλο του Σαμαρά και μόλις αμόλυσε την ατάκα ο Τσίπρας το έβαλαν στα πόδια.

ΝΙΚΟΣ: Προφανώς και δεν είναι έτσι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις μεγαλοστομίες του Τσίπρα. Θα ήταν όμως άδικο να επικεντρώσουμε σε αυτόν την κριτική. Προηγήθηκαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις του Καραμανλή, και το επικό «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου.

ΕΛΕΝΗ: Ο Τσίπρας απλά ακολουθεί την πεπατημένη του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μεροδούλι, μεροφάι. Δεν λειτουργεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός γιατί αυτή η λειτουργία είναι άγνωστη στην Ελλάδα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου