Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή. Κουμπουροφόροι

Η συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε πόλεις όπως η Καβάλα δεν χωρά σε καμμιά απολύτως λογική. Είναι κίνηση επικίνδυνη, που δυναμιτίζει τα θεμέλια της ομαλότητας και της αδιατάρακτης δημοκρατικής λειτουργίας όπως τη ζήσαμε σε τούτη τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι «αρματολοί» που θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας στο όνομα της ενίσχυσης της εθνικής άμυνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να σηκώσουν τα κουμπούρια εναντίον εξεγερμένων πολιτών, που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα λόγω κρίσης. Όχι, δεν πρόκειται για δίκη προθέσεων. Τα κίνητρα των εμπνευστών αυτής της ενέργειας μπορεί να είναι αγαθά, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής μετά την επικοινωνία του με τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Κώστα Σπηλιόπουλο. Αλλά ακόμη και αν κανείς δεχτεί αξιωματικά ετούτη την υπόθεση, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Η αυτονόητη ενίσχυση της εθνικής άμυνας δεν μπορεί να γίνει με τη συγκρότηση ομάδων κουμπουροφόρων στο εσωτερικό της. Η συγκρότηση ομάδων ενόπλων πολιτών έτοιμων ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την πατρίδα έχει λογική μόνο στους ακριτικούς νομούς. Πουθενά αλλού. Εάν παρ’ όλα αυτά οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ενόπλων που θα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα, αν και στον 21ο αιώνα η αύξηση της δύναμης των τυφεκιοφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς μοιάζει με ανέκδοτο, μπορούν να το κάνουν με συχνές κλήσεις εφέδρων. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν είναι μόνο τα κριτήρια επιλογής των αρματολών, αλλά πως όλα έγιναν εν κρυπτώ και παραβύστω. Μόνο κάτι σκόρπιες φήμες για διανομή στρατιωτικών «λουκάνικων» με πλήρη εξοπλισμό, συνοδευόμενες με σχόλια περί κινδύνων εξεγέρσεων κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα εντείνοντας τους λόγους ανησυχίας.

Μα ακόμα και αν όλα γίνονταν αλλιώς. Ακόμα και αν προηγούνταν εξαντλητικός δημόσιος διάλογος και η στελέχωση αυτών των μονάδων γινόταν με ανακοινώσεις δια του Τύπου ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να προσέλθει για να γίνει η επιλογή και μόνον η συγκρότησή Ταγμάτων Εθνοφυλακής είναι επικίνδυνο ολίσθημα. Εάν η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τα τάγματα αυτά για την καταστολή κινητοποιήσεων, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα το κάνει η επόμενη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου