Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μουσικός λυγμός


Η συγκίνηση της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας Όλγας Μάμαλη, βράδυ Σαββάτου στην Παλιά Μουσική με το κλείσιμο της συναυλίας με τα Θρακιώτικα τραγούδια ήταν το ξέσπασμα ενός ανθρώπου, που πέρασε πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέχρι την τελική δικαίωση. Η χρονιά ξεκίνησε με πολλή δουλειά, αλλά και με πολλά προβλήματα. Η άρνηση της Πολιτείας να διασφαλίσει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία κόστισε σε όλη την εκπαίδευση, αλλά στην περίπτωση του Μουσικού κόστισε ακόμα περισσότερο. Η σύνθεση των μαθητών δεν έχει σχέση με γεωγραφικά κριτήρια, για αυτό και υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών, που υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν για οικονομικούς λόγους. Τα κενά ήταν πολλά και ακόμα περισσότερα στους καθηγητές μουσικής λόγω του ασφυκτικού κορσέ της λιτότητας. Το μόνο σημείο στο οποίο σημειώθηκε βελτίωση ήταν η σίτιση, που επανήλθε μετά τη διακοπή ενός χρόνου.



Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί συνέχισαν να εργάζονται διατηρώντας το εξαιρετικό κλίμα, που τείνει να γίνει συστατικό στοιχείο του εν λόγω σχολείου. Με τέτοιες δυσκολίες, η μουσική διδασκαλία προχώρησε όσο ομαλά γινόταν με δεδομένες τις όχι ασήμαντες απώλειες, παράλληλα με τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας. Μα σαν έφτασε η ώρα του τριημέρου εαρινών εκδηλώσεων, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν με το μεράκι και τη θέληση, με συνέπεια εκπαιδευτικοί και μαθητές να προσφέρουν ένα εξαιρετικό τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι. Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Όσκαρ τα παιδιά έδωσαν συναυλία με θέμα τον «Θεατρικό Χατζιδάκι», αποδίδοντας μαζί με τον Δώρο Δημοσθένους τα πλούσια ηχοχρώματα του «χατζιδακικού σύμπαντος» σε τραγούδια για το θέατρο με κορυφαία εκείνη των «Ορνίθων» από την παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης». Την Παρασκευή δόθηκε στο Όσκαρ πάλι συναυλία σε μουσικές του ιταλικού σινεμά της ίδιας περιόδου και το Σάββατο στην Παλιά Μουσική συναυλία με Θρακιώτικα τραγούδια προς τιμήν της γειτονικής Ξάνθης γενέτειρας του «μεγάλου αιρετικού», όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.



Η αγωνία των μαθητών που αναρωτιούνται όλη τη χρονιά αν το σχολείο τους θα κλείσει ένεκα λιτότητας απαντήθηκε εμμέσως πλην σαφώς με το δικαίως θερμό χειροκρότημα γονιών και συγγενών. Δεν πρέπει να κλείσει. Θα είναι εγκληματικό λάθος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου