Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

4-0


Μπάγερν υποστήριζα. Όχι πως είμαι βαμμένος στα κόκκινα, ούτε ανήκω σε κάποιο κλαμπ φίλων της γερμανικής ομάδας, αλλά κάποιες αφηγήσεις του πατέρα σε μικρή ηλικία για τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, που κατέκτησε τρεις συνεχόμενες χρονιές το κύπελλο πρωταθλητριών, το 1974, ’75 και ’76 έχουν γραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη. Αργότερα έμαθα ότι στα χρόνια του Γ' Ράιχ, η ομάδα είχε περιπέσει σε δυσμένεια, εξαιτίας του εβραίου προέδρου της Κουρτ Λαντάουερ. Ο Λαντάουερ διέφυγε στο εξωτερικό και επανήλθε στο Μόναχο το 1947 για να συνεχίσει το έργο του, αλλά μέχρι τη δημιουργία της Μπουντεσλίγκα, το 1963, η Μπάγερν βολόδερνε στα τοπικά πρωταθλήματα της Βαυαρίας. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας Βίλχελμ Νοϊντέκερ και ο γνωστός μας από τη θητεία του στην ΑΕΚ προπονητής Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι κατέστρωσαν ένα φιλόδοξο πλάνο και δημιούργησαν τη σημερινή παντοκρατορία της Μπάγερν στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που την υποστήριζαν οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του ’60.



Κι όμως στις καφενειακές συζητήσεις των νεοελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, που δεν αγνοούν μόνο την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά ακόμα και την ποδοσφαιρική, η Μπάγερν που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ εκπροσωπεί την επάρατη Γερμανία έτσι γενικώς και αορίστως.



Αλλά το χειρότερο ήταν η άγρια χαρά ουκ ολίγων με τη συντριβή της Μπαρτσελόνα με 4-0, μακράν της καλύτερης ομάδας, που έτυχε να απολαύσουμε τα τελευταία χρόνια έστω μέσω της τηλεόρασης. Αίφνης, άπαντες έσπευσαν να αναθεματίσουν το «τσούκου-τσούκου μπολ», παραλείποντας να σημειώσουν ότι παίζεται από μια ομάδα με δέκα τεχνίτες, και να αποδώσουν τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στα σφυρίγματα των διαιτητών. Έτσι, ισοπεδωτικά επιχείρησαν να διαγράψουν μεμιάς τις καταπληκτικές παραστάσεις αυτής της εξαιρετικής ομάδας, που ακόμα χαρίζει μοναδικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις διαθέτοντας αρτίστες του επιπέδου των Τσάβι και Ινιέστα, με τον Μέσι να κρατά την μπαγκέτα.



Τα εύκολα συμπεράσματα του καφενείου για το τι συμβολίζει η Μπάγερν και ο ενθουσιασμός για την αποκαθήλωση της Μπαρτσελόνα αποτυπώνουν τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύγχρονου νεοέλληνα, που αντί αυτοκριτικής αναζητά την αιτία των δεινών που τον κατατρύχουν σε ψεκασμούς και δωσίλογους: Την άγνοια, τη μισαλλοδοξία, τον φθόνο και την ανοησία. Σκορ 4-0.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου