Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ένας θάνατος και οι εισαγγελείς της οκάς


Ο θάνατος μιας γυναίκας 26 χρονών από σφαίρα στα Ίσθμια Κορινθίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ληστών ξημερώματα Σαββάτου συγκλόνισε τους θαμώνες του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και αρχίνησε τη συζήτηση:

ΝΙΚΟΣ: Πολλά μπορεί να πει κανείς για την άνοδο της εγκληματικότητας, την τραγική σύμπτωση, την κακιά στιγμή. Αλλά εγώ θέλω να σταθώ στους κινδύνους που εγκυμονούν για τους διερχόμενους οι ένοπλες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και εγκληματιών.

ΝΑΤΑΣΑ: Πράγματι, αλλά όταν οι αστυνομικοί αποφεύγουν να εμπλακούν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με επικίνδυνους κακοποιούς είναι «νούλες» και ανίκανοι. Αλήθεια, τώρα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί οι εισαγγελείς της οκάς; Μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε και τούτο δεν αλλάζει.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Σε τούτη τη χώρα άπαντες είναι δικαστές, δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι και εσχάτως οικονομολόγοι, που άλλοτε αποφαίνονται με σιγουριά ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και άλλοτε ότι πρέπει να μείνουμε. Γιατί εκπλήσσεστε;

ΝΙΚΟΣ: Ουδεμία έκπληξη. Απλώς κάποια στιγμή επιβάλλεται να σοβαρευτούμε. Εάν οι αστυνομικοί επέλεγαν την -πάση θυσία- αποφυγή της ανταλλαγής πυροβολισμών θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής κάποιοι θα έσπευδαν να τους προσάψουν δειλία. Τώρα που τόλμησαν να ανταλλάξουν πυροβολισμούς, αλλά να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, τι έχουν να πουν;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Καιρός να σοβαρευτούμε. Στην εποχή της πληροφορίας και της ταχύτητας είναι λογικό να έχουμε όλοι άποψη –αν όχι για όλα- αλλά για τα περισσότερα θέματα, αλλά ας δίνουμε το προβάδισμα στους επαγγελματίες.

ΕΛΕΟΝΩΡΑ: Δεν κατάλαβα, θεωρείτε ότι είναι οι αστυνομικοί ή οι δικαστές και οι δημοσιογράφοι υπεράνω κριτικής;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Όχι, βέβαια. Αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζεται η βαρύτητα της γνώμης του επαγγελματία. Εν προκειμένω, συνταγές δεν υπάρχουν. Κάθε φορά που οι αστυνομικό θα αντιμετωπίζουν επικίνδυνους κακοποιούς θα αντιδρούν με κάποιο τρόπο, αυτόν που θα επιλέγουν ως τον πιο σωστό, ανάλογα με την εκπαίδευση και την ψυχραιμία τους.

ΝΙΚΟΣ: Το θέμα είναι να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής, αλλά επιτέλους η κοινή λογική είναι πάντα προτιμότερη. Δεν με ενοχλεί η κριτική κατά της αστυνομίας, των δημοσιογράφων ή των γιατρών. Η ευκολία εξαγωγής συμπερασμάτων είναι που με τρελαίνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου