Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μια μάχη χάθηκε


Η αποτυχία της αντιφασιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη είναι οι δεδομένες ευθύνες των πολιτών, που απείχαν. Η δημοκρατία για να λειτουργήσει και για να αμυνθεί έναντι όσων την απειλούν, όπως η άνοδος του φασισμού, απαιτεί τη συμμετοχή του πολίτη, που όμως τα τελευταία χρόνια είτε απέχει γενικώς, είτε περιορίζει τη συμμετοχή του στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όχι πάντα με διάθεση ενεργού συμμετοχής. Όχι κατά κανόνα με γνώμονα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου. Το δικαίωμα της ψήφου για την πλειοψηφία των Ελλήνων τις τελευταίες δύο δεκαετίες όταν δεν πωλούνταν τοις μετρητοίς στα κομματικά γραφεία των δυο μεγάλων κομμάτων, παραχωρούνταν αντί υποσχέσεων για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών κάθε είδους. Αυτοί οι πολίτες είναι που όταν έσκασε η φούσκα της υπερκατανάλωσης και βρέθηκαν άνεργοι, απλήρωτοι ή εξευτελισμένοι μισθολογικά δεν είχαν κανένα απολύτως συνειδησιακό πρόβλημα να σπεύσουν να στηρίξουν τη «Χρυσή Αυγή». Αυτοί οι πολίτες έμπλεοι αγανάκτησης βρίζουν το «μπουρδέλο τη Βουλή», το οποίο οι ίδιοι συστηματικά τροφοδοτούσαν με «πουτάνες της πολιτικής». Ευλόγως, ο σατιρικός Σίλας αναρωτιέται τι περίμεναν; Όταν κάπου συνωθούνται πουτάνες είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μπουρδέλο, παρά για φιλολογικό σύλλογο.



Εν προκειμένω, η διοίκηση του δήμου Καβάλας είχε προγραμματίσει –και ορθώς- να τιμήσει τους δικηγόρους της Καβάλας, που τόλμησαν τον Ιανουάριο του 1972 να συντάξουν και να στείλουν μια επιστολή στις εφημερίδες με την οποία ζητούσαν επιστροφή των εξορίστων από τα νησιά και επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα. Με αυτά τα δεδομένα, η Συμπαράταξη Πολιτών –επίσης ορθώς- πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να πλαισιωθεί η εκδήλωση αυτή με άλλες τρεις εκδηλώσεις, την προβολή δυο ταινιών και μια συναυλία την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Καπνεργάτη.



Η πολύ μικρή συμμετοχή των Καβαλιωτών πρέπει πράγματι να προβληματίσει, τουλάχιστον όσο προβληματίζει το 7% της Χρυσής Αυγής σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στις διαπιστώσεις. Το σωστό κατά τα άλλα βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει την επόμενη φορά να γίνει πιο μεθοδικά, πιο συντεταγμένα, με στόχο την αφύπνιση των πολιτών και τη συμμετοχή τους μετά λόγου γνώσεως. Μια μάχη μόνο χάθηκε. Ο πόλεμος μαίνεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου