Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πού πήγαν οι ηγέτες;


«Δεν υπάρχουν πια ηγέτες. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε όλη την Ευρώπη», είπε εις εκ των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα» μπαίνοντας φουριόζος στο μαγαζί. Ο καφετζής χαμογέλασε συγκαταβατικά πήρε παραγγελίες από όλους, αν και ζάχαρη δεν έβαλε σε κανενός τον καφέ λόγω κανονισμού και η συζήτηση αρχίνησε:



ΝΙΚΟΣ: Ώστε έτσι. Δεν υπάρχουν πια ηγέτες. Λείπουν εκείνοι οι φωτισμένοι άνθρωποι που μια φορά και έναν καιρό έδιναν λύσεις στα αδιέξοδα. Όποιος θέλει να συνεχίσει να πιπιλίζει αυτή την καραμέλα ας το κάνει. Εγώ ξέρω καλά ότι είναι η εποχή που δεν δημιουργεί ή δεν μπορεί να ανεχθεί ηγέτες.



ΣΟΦΙΑ: Δεν θέλει η εποχή ή δεν αφήνουν οι καταστάσεις, δηλαδή η διάρθρωση του πολιτικού συστήματος την ανάδειξη ηγετών;



ΝΙΚΟΣ: Όπως θέλεις πες το. Όλα ισχύουν. Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων μαζικού τύπου της δύσης, καθώς και η υποχρεωτική υπερπροβολή των ηγετών από τον -πολλές φορές- παραμορφωτικό φακό των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας είναι απλά μέρη ετούτης της πραγματικότητας που δεν παράγει ηγέτες. Κοντολογίς, το ζήτημα των ηγετών μπορεί να παραλληλιστεί με κείνο των ηρώων. Όπως δεν υπάρχουν ήρωες σε αντιηρωϊκές εποχές, έτσι δεν μπορεί να υπάρχουν ηγέτες σε μια εποχή, που δεν επιτρέπει την ανάδειξή τους.



ΕΥΓΕΝΙΑ: Θα συμφωνήσω απολύτως όσον αφορά το ζήτημα της υπερπροβολής δια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Δεν χρειάζεται να ανατρέξετε σε παλιότερες εποχές. Τον καιρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της ΝΔ και του Ανδρέα Παπανδρέου κάθε τους δήλωση ήταν γεγονός. Έδιναν συνεντεύξεις μια φορά τον χρόνο. Οπότε όταν ερχόταν η ώρα να δώσουν συνέντευξη και αυτοί είχαν κάτι να πουν και οι οπαδοί και αντίπαλοί τους είχαν λόγο να ακούσουν με προσήλωση.



ΤΑΣΟΣ: Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηγέτες. Στις μέρες μας δεν αναγνωρίζεται πια ο ρόλος των δασκάλων και των γιατρών, πολλώ δε μάλλον των ηγετών. Έχει γιομίσει ο τόπος με «επαϊοντες», που μπορεί να μην ξέρουν την τύφλα τους, αλλά έχουν άποψη επί παντός του επιστητού.



ΝΙΚΟΣ: Όσο για τους «ηγέτες» καίγονται από την υπερπροβολή πριν κάνουν το πρώτο βήμα. Μην πας μακριά. Οι δήμαρχοι στο νομό Καβάλας τα τελευταία χρόνια απομυθοποιούνται πριν καν αναλάβουν καθήκοντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου