Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Δούλοι στα φραουλοχώραφα


Ανέκαθεν συνέβαιναν αυτά σε καθεστώς δουλείας. Όταν οι σε ιδιότυπο καθεστώς δουλείας μετανάστες από το Μπαγκλαντές τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα για την εργασία που προσέφεραν νυχθημερόν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας, τρεις επιστάτες του τσιφλικά που τους είχε στη δούλεψή του πήραν τα κυνηγετικά όπλα και άρχισαν να βαρούν στο ψαχνό. Να κυνηγούν μέσα στα χωράφια τους δούλους, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι. Τουλάχιστον 34 εργάτες γης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πάτρας ορισμένοι εκ των οποίων τραυματισμένοι σοβαρά, χωρίς ευτυχώς κανείς να διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Η αστυνομία επενέβη μετά το μακελειό, συνέλαβε τον τσιφλικά, ενώ οι τρεις μπράβοι-επιστάτες επιβιβάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν κινούμενοι προς την Πάτρα.





Ουδείς δικαιούται να εκπλήσσεται. Από το 2007 έχουν σχηματιστεί περί τις 200 δικογραφίες στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει. Η αστυνομία, η ελληνική Πολιτεία, καθώς και η ελληνική κοινωνία, που συχνά βάζει στο στόχαστρο τους αλλοδαπούς και όχι τους τσιφλικάδες της Μανωλάδας και τους μπράβους-επιστάτες. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μένουν επί μήνες απλήρωτοι μετανάστες και η ώρα της αποπληρωμής συμπίπτει κατά «σατανική σύμπτωση» με την καταγγελία στις αστυνομικές αρχές για παράνομη παραμονή και εργασία. Το έγκλημα της Μανωλάδας είναι διαρκές και βαραίνει εις ακέραιον την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Πολιτεία που το συγκαλύπτουν συστηματικά, αν και γνωρίζουν πολύ καλά τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης σε παραπήγματα.





Οι μετανάστες γίνονται δυο φορές θύματα. Πρώτον δουλεύουν με καθεστώς δουλείας στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος με τις πλάτες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολιτείας και ακολούθως διαπομπεύονται σαν υπεύθυνοι για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της εξαθλίωσης των Ελλήνων, που τάχατες θα έβρισκαν εύκολα δουλειά και μάλιστα καλά αμειβόμενη αν έλειπαν οι φτωχοδιάβολοι του τρίτου κόσμου.





Πού άραγε; Καθαρίζοντας τζάμια στα φανάρια του πάρκου Φαλήρου ή μαζεύοντας φράουλες στη Μανωλάδα, δουλεύοντας ανασφάλιστοι για 3 ευρώ την ώρα, με τους επιστάτες του τσιφλικά να καραδοκούν με την καραμπίνα παρά πόδα όταν πλησιάζει η ώρα της πληρωμής;









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου