Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το ΟΧΙ των Θασίων στη Χρυσή Αυγή


Το χουνέρι που έκαναν οι Θάσιοι στα μέλη της «Χρυσής Αυγής», που επιχείρησαν να μοιράσουν τζάμπα προϊόντα προχθές στην Ποταμιά ήταν η αφορμή για χαμόγελα μεταξύ των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου «Η Καβάλλα». Ο καφετζής ετοίμασε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΜΑΝΩΛΗΣ: Αυτό που μου άρεσε περισσότερο δεν είναι ότι τσαλακώθηκε η Χρυσή Αυγή. Ο τρόπος είναι που μου άρεσε. Δεν έγινε από τις υπέρτερες δυνάμεις Κουκουέδων, Συριζαίων, Πασόκων και Νεοδημοκρατών, αλλά από σύσσωμο το χωριό. Βγήκαν οι άνθρωποι από τα μπαλκόνια και τους έκραζαν.

ΝΙΚΗ: Πήραν ένα καλό μάθημα. Στη Θάσο δεν ανεχόμαστε τους νεοναζί και τις δήθεν αγαθοεργίες τους με πρόσημο ρατσιστικό «από Έλληνες για Έλληνες». Τα παιχνιδάκια αυτά να τα κάνουν αλλού.

ΧΡΗΣΤΟΣ: Πάντως, κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ετούτη η συμπεριφορά δεν διεκδικεί δάφνες δημοκρατικότητας. Στο φινάλε, πρόκειται για ένα κόμμα που σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις πήρε το 7% των ψήφων πανελλαδικά.

ΝΙΚΗ: Και ο Χίτλερ εκτοξεύτηκε στις εκλογές του ’33 από το 3% στο 33%, αλλά μόλις αισθάνθηκε ισχυρός κατάργησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα, με κάποιες ακραίες θέσεις. Νεοναζί είναι οι άνθρωποι. Συμμορία, που φόρεσε κοστούμια και βάλλει ευθέως κατά της δημοκρατίας. Δεν χωράνε εδώ «σαβουάρ βιβρ».

ΧΡΗΣΤΟΣ: Δηλαδή, για να καταλάβω, θα τους απαγορεύσετε να κυκλοφορούν στη Θάσο;

ΜΑΝΩΛΗΣ: Όχι. Ούτε μπορούμε, ούτε το επιδιώκουμε. Αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε και να αλωνίζουν ασύδοτοι μοιράζοντας μπαξίσια με στόχο να δηλητηριάσουν τις ψυχές του κόσμου. Ναι, οι άνθρωποι του νησιού έχουν προβλήματα, αλλά αυτό το βρώμικο παιχνίδι της «Χρυσής Αυγής» δεν το ανεχόμαστε.

ΝΙΚΗ: Εμείς είμαστε κοντά στον κόσμο που υποφέρει, χωρίς ρατσιστική προπαγάνδα. Ξέρουμε τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και τους συμπαραστεκόμαστε με αλληλεγγύη πραγματική, χωρίς υποσημειώσεις και δηλητηριώδη σχόλια για τους δήθεν κακούς ξένους.

ΜΑΝΩΛΗΣ: Αυτό που έγινε την Κυριακή στην Ποταμιά δεν ήταν μια αντιπαράθεση μελών της Χρυσής Αυγής με μια μερίδα πολιτών. Όλο το χωριό σχεδόν τους υποχρέωσε να τα μαζέψουν και να φύγουν. Η δράση έφερε αντίδραση. Εάν δεν δρούσαν σαν συμμορία, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε έτσι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου