Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο δικός μας μπαρτέντερ


Μέσα σε τούτη την καταχνιά και την εθνική θλίψη έχουμε απόλυτη ανάγκη τις νίκες. Παντού. Από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, τους διαγωνισμούς μαθητών και φοιτητών, τις διακρίσεις επιστημόνων και επιχειρήσεων, μέχρι το τάβλι. Ανθρώπινο είναι. Χαρακτηριστική περίπτωση τα τρίποντα του Δημήτρη Διαμαντίδη και οι νίκες του καταπληκτικού Παναθηναϊκού, που έχει στριμώξει τη Μπαρτσελόνα στα σχοινιά και χρειάζεται μια ακόμα νίκη για να φτάσει στο final four την επομένη χρονιά της αποχώρησης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου σπουδαία και άξια σχολιασμού είναι η προσπάθεια του Καβαλιώτη bartender Γιώργου Γιαννάκη, από το «Καπνομάγαζο», που διεκδικεί την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό “Show your spirit” της Diageo. Μέσα από τον διαγωνισμό, οι bartenders της Ευρώπης (που σημαίνει μπάρμαν επιπέδου για να συνεννοούμαστε) έχουν την ευκαιρία να πετύχουν, να συν-δημιουργήσουν ένα νέο spirit ή liqueur το οποίο θα καταταχθεί στα Reserve brands, τη συλλογή luxury spirits της εταιρείας.



Ο νικητής θα δικαιούται 5% των καθαρών πωλήσεων για τα πρώτα πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του προϊόντος ενώ, μαζί με τη Diageo, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ποτό που έχουν συν-δημιουργήσει να πρωταγωνιστεί δίπλα σε παγκοσμίου φήμης brands, όπως το Johnnie Walker Scotch Whisky και την Ketel One Vodka. Ένα επιπλέον 5% των καθαρών πωλήσεων θα διατεθεί σε ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του επαγγέλματος του bartending. Η δημιουργία του δικού μας Γιώργου Γιαννάκη έχει ως τίτλο “Pikroma” και βασίζεται στη vodka η οποία ωστόσο έχει εμβαπτιστεί και άρα αποκτήσει αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα από 43 (!) επιπλέον συστατικά. Η πρότασή του, συστήνεται για μείξεις, ταιριάζει άριστα σε ένα twist για Negroni, ενώ μπορεί κανείς να την απολαύσει και σκέτη με μία φλούδα πορτοκαλιού.



Δεν είναι σύμπτωση. Δεν έγινε τυχαία. Ο Γιώργος ζει στην Καβάλα, δουλεύει στην Καβάλα αλλά -όπως και ο έτερος bartender Τάσος Γιέχος του Μπάτη που διακρίθηκε στον περσινό διαγωνισμό- δεν σταμάτησε λεπτό να μελετάει στον τομέα του. Στα κοκτέηλ και τις γεύσεις. Η ψήφος μας υπέρ του στην ιστοσελίδα https://showyourspiritcompetition.com/en-gb είναι μια ψήφος υπέρ της Ελλάδας, που δεν μένει στις διαπιστώσεις, αλλά πασχίζει, δημιουργεί και επιμένει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου