Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πόρκα μιζέρια


«Η Ευρώπη είναι το ταξίδι μας, γραμμένο από εμάς, είναι ο ορίζοντάς μας. Το λιμάνι προς το οποίο κατευθυνόμαστε ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και το πλοίο μας είναι η δημοκρατία», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Εν τέλει το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι, όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους ήδη εξαθλιωμένους λόγω του ασφυκτικού δημοσιονομικού κορσέ Έλληνες, Κύπριους, Ισπανούς, Ιταλούς, μέχρι τους Γερμανούς, τους Βέλγους και τους Ολλανδούς είναι το εξής όπως το έθεσε ο Λέτα: «Ή θα έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο ή αλλιώς θα βρεθούμε στην κατάσταση των χωρών που θα προχωρούν η καθεμία μόνη της προς την παρακμή, μπροστά σε χώρες άνω του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων», όπως η Κίνα και η Ινδία.



Μα στο μεταξύ, το όραμα της Ευρώπης έχει χρεοκοπήσει –δικαίως- στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Ελλάδα η έννοια της εργασίας έχει πλήρως απαξιωθεί. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο in.gr o Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το κραχ ανεργίας που βιώνει η χώρα εδώ και δύο χρόνια, μετεξελίχθηκε σε κοινωνικό κραχ, ενώ οι απώλειες και οι παρενέργειες που προκαλεί ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια δημοσιονομικά οφέλη και ας καμαρώνει όσο θέλει ο Στουρνάρας και οι συν αυτώ με τα νούμερα, που τάχατες δείχνουν ανάκαμψη από του χρόνου. Η συνέχιση της πολιτικής που επιβάλλει σήμερα η Μέρκελ, με τα όποια μερεμέτια, θα έχει ως συνέπεια μια ανάκαμψη δραματικά αργή, «άνεργη» με «κινεζικές» νησίδες εξαθλιωμένων εργατών χωρίς δικαιώματα. Η στρατηγική της «κινεζοποίησης» της αγοράς εργασίας δεν προορίζεται μάλιστα μόνο για την Ελλάδα και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν 8,5 εκατ. Γερμανοί που παίρνουν 400 ευρώ στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικών ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ ανάλογα φαινόμενα συναντώνται στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ολλανδία.



Η απάντηση στο αδιέξοδο που βιώνουμε είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σύνθετη. Το ζητούμενο είναι περισσότερη Ευρώπη, αλλά όχι με αυτή την απάνθρωπη, όσο και οικονομικά αδιέξοδη συνταγή. Σε τούτη τη συγκυρία η μεν κυβέρνηση επαναφέρει το βόλεμα μέσω stage εκτός ΑΣΕΠ, ενώ η αντιπολίτευση αναζητά τη λύση στη δραχμή.



Πόρκα μιζέρια, που θα έλεγε και ο Λέτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου